Nokia съкращава още смартфони

Nokia, третият по големина производител на смартфони в света, планира по-нататъшно съкращаване на асортимента си от „умни” устройства.

 

„Не си представяме това като стратегия с едно устройство или нещо подобно, но продуктовата линия ще бъде орязана”, казва CEO-то Стивън Елоп в интервю за Блумбърг по време на Световния мобилен конгрес в Барселона.

Шефът на Nokia не уточнява кои точно модели ще отпаднат от продуктовия списък.

Преди една година Nokia подписа дългосрочно споразумение с Microsoft, по силата на което Windows Phone става основна мобилна платформа за смартфоните на компанията. Явно ръководството на финландския гигант е преценило, че устройствата със Symbian и MeeGo не са конкурентни на смартфоните с Android и iOS.

В момента Nokia разполага с телефони от 20 евро (Nokia 100) до няколко хиляди евро (Vertu). Още през миналата година компанията започна да съкращава каталога от стотици устройства. Моделите с операционна система Windows Phone, обединени в серията Lumia, засега са само четири.

Nokia и останалите играчи на пазара осъзнават, че наличието на широк асортимент от продукти не е залог за успех. Така например, Apple разчита само на една линия – iPhone, която обаче му осигури лидерска позиция.

Коментар