Започва изложба „Наноосфера” в София

Днес в културния център на СУ „Св. Климент Охридски” ще бъде открита иложбата Наноосфера, която ще представи компютърна графика на основата на снимки от електронни микроскопи с автор Хуан Антонио Йеó.


Компютърна графика на снимка, направена с електронен микроскоп (снимка: СУ Св. Климент Охридски)
 

Нанонауката и нейните приложения, представени от нанотехнологията, са една от границите на познанието, предизвикали огромен интерес в началото на този век, посочва авторът в сайта на СУ. От сравнително кратко време учените разполагат с инструментариум, който не само позволява да се опознава материята в наноскала („мъничкото”), но и да се манипулира на тази основа чрез модифициране на характеристиките ѝ. Тези инструменти са основно електронните микроскопи.

Организаторите разполгат с интересни снимки, които представляват  всъщност електронни интерпретации на получените данни, а не оптични изображения. Това се дължи на факта, че най-малките фотони се намират в дименсии „нано” (между 1 и 100 нанометра).

Различните наблюдавани цветове са въпрос на изкуствена палитра, функция на критериите за съответствие и на по-доброто разбиране на наблюдавания обект, като по-скоро отговарят на определени естетически критерии, което се потвърждава от изложбите в галерии за визуални изкуства и от получените награди.

Художниците и хората на изкуството могат да опознаят организацията на атомите и молекулите в хаотични структури и подреждания. Предлагат се също така непознати детайли от живота и структурата на материята – от най-малките вируси до фрагменти на ДНК, както и всякакви органични и неорганични молекули.

Тълковният речник на RAE (Real Academia Española) определя понятието „ноосфера” като множество от интелигентни същества заедно със средата, в която се намират. Тази концепция, асоциираща геосферата (неживата материя) и биосферата (биологичния живот), е била въведена от Вернадски и се разглежда като израз на руския космицизъм, като по-късно е била използвана от Teilhard de Chardin.

Става въпрос за сфера на познание, в която се намират всички човешки същества, които обитават планетата. Обединявайки двата термина в заглавието на изложбата Наноосфера, организаторите свързват познанието на нанонауката и нейните приложения.

„Като основа на моите работи съм използвал данните и изображенията, получени от електронните микроскопи на учените, обработени с инфографични техники. В някои от тях може да се усети духът на ноосфрата в действие, чийто символ са милионите хора от цял свят, които работят на различни места, обменяйки информация в реално време чрез мрежите. Така малко по малко напредваме във формулирането на дефиницията за едно бъдеще, изпълнено с надежда”, казва Хуан Антонио Йеó.

Авторът ще изнесе лекция от 18 ч. в Kонферентна зала на СУ, а официалното откриване на изложата е от 19 ч.

Коментар