Жените в ЕС печелят с 16% по-малко от мъжете

Жените в ЕС все още печелят средно с 16,4 % по-малко от мъжете, според нови данни, обявени от Европейската комисия по случай деня на равното заплащане.

Принципът на равното заплащане за еднакъв труд е залегнал в договорите на ЕС от 1957 г. „Крайно време е той да бъде прилаган на практика навсякъде“, каза Вивиан Рединг, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието и заместник-председател на Комисията.

Инициативата за равно заплащане брои допълнителните дни, през които жените трябва да работят, за да се изравнят доходите им с тези на мъжете.

Последните данни потвърждават тенденцията към леко понижение, тъй като в предишни години разликата е била около 17% или по-висока. В момента разликата в заплащането между мъже и жени варира от около 2% в Полша до над 27% в Естония.

В България пък се наблюдава увеличаване на разликата, както и във Франция, Латвия, Унгария, Португалия и Румъния.

Новите инструменти на ЕС за преодоляване на проблема включват:

• обучения за предприятия и обмен на добри практики относно икономическите аргументи в полза на равенството между половете, методи и средства за премахване на разликата в заплащането на мъжете и жените в предприятията;

• видеоклип, в който се изтъкват съществуващите неравенства в заплащането между жените и мъжете;

• актуализиран уебсайт, включително нов раздел относно важната роля на колективните споразумения в отношенията между социалните партньори за премахване на разликата в заплащането на мъжете и жените; инструменти за откриване на разликата в заплащането на мъжете и жените на работното място; и контролен списък за включването на равното заплащане в колективните споразумения;

• поредица от национални мероприятия в 17 държави-членки на ЕС за разпространение на информация относно неравенствата в заплащането.

Германското правителство представи инструмент, въведен през 2009 г. (софтуера Logib-D), който позволява на предприятията да анализират разликите в заплащането между жените и мъжете в своите организации. Австрия пък въведе нови законодателни мерки за подобряване на прозрачността на доходите в предприятията, които включват задължения за изготвянето на годишен доклад относно разликата в заплащането.

Коментари по темата: „Жените в ЕС печелят с 16% по-малко от мъжете”

добавете коментар...

  1. Петя

    Веднага се сещам за Петя Славова и Цветелина Бориславова, и още няколко видни банкери милионери. Но те са жени?!? Пак сме извън всяка класация.

Коментар