Хактивисти атакуват през смартфони и таблети

Броят на зловредните програми за мобилни устройства е нараснал 10 пъти през миналата година, по данни на компанията за сигурност G Data Software.

През втората половина на 2011-та новите заплахи за смартфони и  таблети са се увеличили 2,5 пъти. Особено интересни за киберпрестъпниците са устройствата с Android – ръстът при тях е 8 пъти.

Все по-често хактивисти използват винаги достъпните смартфони и таблети за разпространение на политически съобщения.

Така например, троянецът Android.Trojan.Arspam.A изпраща до всички контакти на заразения смартфон съобщения на тема Близък изток.

През миналата година G Data SecurityLabs е открила над 2,5 млн. нови вирусни семейства. Само през второто полугодие са регистрирани около 1,3 милиона нови опасни кодове, което е с 23% повече спрямо същия период на 2010 г.

Сред зловредните програми доминират троянците. Наблюдава се засилена активност на шпионски и рекламен софтуер, което говори за нараснали печалби от употребата на подобни вируси.

Променя се и характерът на вирусите. В частност, техният жизнен цикъл става много по-кратък – около 27 часа. Това е по-удобно за авторите на вируси, тъй като компаниите за сигурност не съумяват да внесат нови сигнатури в базите си данни, докато вирусите още са активни.

Оптималната защита от подобен тип зловредни програми е проактивната, с прилагане на евристични технологии, съветват от G Data Software.

Коментар