Предлагат ускорено внедряване на ERP

ERP консултанти предлагат ускорени срокове за внедряване на  системи за управление на бизнеса. Чрез използване на предварително разработени ERP решения компаниите, които спечелят европейско финансиране, могат да изпълнят навреме проектите си и да усвоят средствата за тях, стана ясно на конференция, организирана от LLP Dynamics България с подкрепата на Майкрософт България.


Георги Ранделов (на преден план) и Божидар Крапчев посъветваха фирмите, на които предстои ERP внедряване, да започнат подготовката предварително, като направят пълен анализ на бизнес процесите

В момента в България има внедрени само около 1100 ERP системи. „Ако те бяха повече, ефективността на производството и управлението на ресурсите неминуемо би била по-висока",  каза Томислав Дончев, министър по управление на средствата от Европейския съюз.

"Публичното финансиране трябва да се фокусира там, където е най-необходимо. Най-важната цел според мен обаче е осъществяването на реалната политика по отношение на малките и средни предприятия", допълни министърът

Неотдавна компании-внедрители на ERP системи алармираха за потенциални проблеми след обявяване на одобрените за финансиране проекти по програма „Покриване на международно признати стандарти и въвеждане на системи за управление в предприятията“ по ОП „Конкурентоспособност“. През 2011 г. по тази програма кандидатстваха около 1300 проекта на български компании, които искат да внедрят софтуерни системи за управление на бизнеса (ERP).

Общият размер на публичните финансови средства е близо 25 млн. евро. Няма минимален размер на помощта по един проект, а максималният е 200 000 евро. Размерът на безвъзмездната финансова помощ е 75% от допустимите общи разходи. Очаква се одобрените за финансиране компании да бъдат обявени до края на месец март 2012 г.

„Проектите, които ще бъдат одобрени за европейско финансиране по програмата, са около 250. Към момента в България общият капацитет на внедрителите на ERP софтуер е около 70 системи годишно. Същевременно срокът, в който спечелилите финансиране компании ще трябва да изпълнят проектите, е 12 месеца. Това ще изправи голяма част от фирмите пред невъзможността да усвоят средствата, още повече, че заради задължението за изпълнение на различни административни процедури и оформяне на документация срокът се скъсява на 6-7 месеца. В допълнение, в България не съществува достатъчен капацитет от специалисти, които да осъществят внедрявания в такива мащаби“, каза Божидар Крапчев, управляващ партньор на LLP Dynamics България.

Консултантите съветват фирмите, на които предстои да внедрят ERP системи, да започнат подготовката предварително, като направят отсега пълен анализ на бизнес процесите си, състоянието на наличности, доставки и пр., и да формулират ясно целите си.

Едно  от възможните решения за ускорението на процеса са т.нар. „предефинирани системи“, или Fast-track, с което ще бъде скъсено времето на внедряване. Предефинираните системи представляват вече разработени ERP системи за определени бизнеси и индустрии. Спецификата на  ERP системите е такава, че колкото по-бързо бъдат внедрени, толкова по-скоро ще започнат да носят резултати. След това тези системи могат да бъдат усъвършенствани допълнително, поясни Крапчев.

По думите му, чрез предефинираните системи срокът за въвеждане ще се съкрати на 3 месеца, което ще позволи на фирмите да изпълнят задълженията си и да се вместят в посочените срокове, а заедно с това и да получат финансирането от държавата в по-кратък период.

Тъй като финансиране ще спечелят едва 1/5 от подадените проекти, онези, които не бъдат одобрени, могат да използват т.нар. ERP решения в облака – не закупени, а използвани под наем. Подобни решения са изключително популярни в другите европейски страни – например в Англия всяка втора сделка за системи за управление на бизнеса е от този тип, а в Полша – всяка четвърта, твърди Крапчев.

„Преди кризата голяма част от фирмите не се замисляха за внедряването на ЕRP решения, но сега все повече от тях осъзнават, че това е начин не само да оцелеят, а да се развиват“, заяви Георги Ранделов, изпълнителен директор на  Майкрософт България.

Всяка компания, която иска да се развива, неминуемо минава през внедряването на ERP решение, коментираха лекторите на конференцията. През последните години средствата от ЕС  са един от успешните финансови инструменти за повишаване на конкурентоспособността на българския бизнес, посочи Лъчезар Богданов, управляващ партньор на Industry Watch, като призова компаниите да се възползват активно от възможностите, които дават европейските програми.

по темата: „Предлагат ускорено внедряване на ERP”

добавете коментар...

  1. Една от вас

    Не знам защо са тези злобни коментари, ясно е, че чакаме МНОГО одобрени проекти и ще има и за големите внедрители, и за българските разработчици… Проблем ще е, ако останат проекти, които няма кой да изпълни.

  2. Един от вас

    Донякъде оправдавам тези конференции, сдружения на ERP внедрители, статии в пресата и т.н. Да се стои гладен почти година не си е работа :). Тая инициатива, добре замислена де факто блокира пазара на ERP системи от май, 2011г. Всички тия фирми като LLP нямат нито един сключен договор оттогава и са изгладнели зверски. Затова и сега искат всичко да лапнат без да се страхуват от задавяне. Дайте си сметка, че те за разлика от българските разработчици нямат собствен продукт и няма какво да предложат на потенциалните си клиенти. Предполага се, че около 250 фирми ще получим финансиране. Те имат капацитет за внедряване на 70 фирми годишно. Сроковете са съкратени, т.е. големите внедрители могат да поемат не повече от 50 фирми. Кой ще обслужи останалите 200? Според тях никой и 20милиона ще отидат в небитието. Не е ли по-добре българските разработчици, някои с над 20г. опит на пазара да получат и те възможност да развият продуктите си на световно ниво? Или ще действаме според приказката за българския казан в ада.

  3. Skipper Company

    За Майкрософт ли става въппрос? Kакви интереси на какви български фирми?

    След като ще си плащам за услугата, ще се водя по качество и цена, обслужване и отношение, не ме води българска ли е фирмата, Майкрософт ли е.

    И стига ревахте кой кого защитава, защото в края на краищата пазарът решава калпава ли е фирмата или не.

  4. Василев

    До "Чистия българин" и други:
    Смайвам се всеки път разни родолюбци като вас като почнат да пишат на маймуница. Като ще давате съвети, не се излагайте, ами пишете на български, бе, българи с българи…

  5. ?

    Къде става въпрос за чужбински фирми въобще?

  6. 4ist balgarin

    Do G-n Neven Todorov
    Ucudvam se kato 4eta vasia komentar ti kato polzvate tolkova mnogo cuzdici prisvoeni ot angliskia ezik.

    If we are going to speak in English than it is fine. Mislia 4e malko pove4e horata zapo4vat da se zabraviat. Nadiavam se 4e komentarat shte bade priet polozitelno, osobeno kam tezi koito polzvat cuzdici prisvoeni ot drugi ezici.

    Bravo za g-n Slu4aen zastoto toi e prav i zastitava interesite na balgarskite firmi.

  7. MZ

    Вие какви фирми имате предвид? Качеството на една работа няма нищо общо с това откъде е фирмата!

  8. МZ

    Oфффф…..

  9. Една почитателка

    Единственото условие е фирмата като поеме проекта и всичко да е в срок и без проблеми и допълнителни искания и заради финансирането най-вече имам напредвид. Дали е BG фирмата няма значение.

  10. Невен Тодоров

    г-н Случаен, ясно ми е, че сте конкурент на тези фирми. Аз пък като клиент ще ви кажа, че с неглижирането на техния експириънс няма да спечелите клиенти. Ние досега не сме залагали на българска фирма, и ще ви кажа защо. С никоя, която преговаряхме, не обявиха клиър емплоймент, разбиване и клиентите си досега. За какво доверие става въпрос. При целия ми патриотизъм, и ни сме българи, ще изберем партньор, който шерва цялата информация, и който ясно казва какво и как го прави – за мен това е положителна обратна връзка.

  11. Случаен

    Добре бе – всички вече разбрахме, че само вие единствени в света можете да внедрявате ERP-ита.
    Къде бяхте всичките тези години или даже преди 6 месеца?
    Как точно сега, когато се чакат резултатите от Европейските програми се появихте да ни нравунаставлявате кой трябва да изберем.
    През последните 15 дена поне на 3 подобни нечистоплътни статии попадам.

    Като българска фирма точно такива публикации ме амбицират още повече точно пък българска фирма доставчик на ERP софтуер да избера.

Коментар