Държавата ще купи софтуер за 60 млн. лв.

Нови 60,4 милиона лева е предвидила държавата за лицензи за софтуер на Microsoft за нуждите на държавната ни администрация до края на 2014 година. Конкурсът тече в момента и оферти се приемат до 27 март.

В регистъра за обществени поръчки с дата 24 февруари е вписана обява за конкурс за „предоставяне на софтуерна осигуровка за програмни продукти на Майкрософт с придобит лиценз за безсрочно право на ползване за нуждите на държавната администрация на Република България“. Възложител е Министерски съвет.

Конкурсът включва четири задължения:

1. Продължаване на софтуерната осигуровка на програмните продукти на Майкрософт с придобит лиценз за безсрочно право на ползване за нуждите на държавната администрация;

2. Доставка на лицензи за софтуерни продукти с включена софтуерна осигуровка до 31.12.2014 г.;

3. Услуга от производителя, Microsoft, от типа Premier Support Services в обем от минимум 3600 часа ;

4. Услуга от производителя, Microsoft, от типа Enterprise Strategy IT Architecture and Planning в обем от минимум 3000 часа.

По неофициална информация в случая става дума за 96 хиляди лиценза.

Предвиденият бюджет е точно 60 416 666 лева. Гаранцията за участие е 50 000 лв., а гаранцията за изпълнение ще е 3 процента от стойността на договора.

Критерият за оценка на предложенията е най-ниска цена. Според възложителя, най-ниската цена ще представлява сбор от следните елементи и тяхната относителна тежест:

1. Елемент, отразяващ относителната тежест на цената за продължаване на софтуерната осигуровка – тежест 60%;

2. Елемент, отразяващ относителната тежест на цената за доставка на лицензи за софтуерни продукти с включена софтуерна осигуровка – тежест 20%;

3. Елемент, отразяващ относителната тежест на цената за услуга от производителя, Microsoft, от типа Premier Support Services – тежест 10% и

4. Елемент, отразяващ относителната тежест на цената за услуга от производителя, Microsoft, от типа Enterprise Strategy IT Architecture and Planning – тежест 10%.

по темата: „Държавата ще купи софтуер за 60 млн. лв.”

добавете коментар...

  1. Свинаров

    ГелеРод, и аз това исках да попитам!

  2. GeleRod

    Появата на Office 2007 с напълно несъвместим интерфейс беше момента цялата администрация да премине безболезнено и безплатно на OpenOffice или LibreOffice. Но ако нещо е безплатно, липсват КОМИСИОННИ. Затова БГ администрацията НИКОГА няма да премине на оупън сорс и НИКОГА няма да пести парите на данъкоплатците, чиито интереси е СЪЗДАДЕНА да защитава. Т.Е. Тя никога няма да си изпълнява функциите в пълен обем.
    Затова на правителството трябва да му се остявя минимум финансов ресурс, който да управлява, с минимум данъци и да се забрани взимането на заеми, защото те се харчат безумно. После всички връщаме.
    ИТ проектите от край време са машина са преливане на събраните ОБЩИ финансови вредства във определени Фирми-мастодонти. Не само в България. Но само в БГ това преливане се прави често в БГ филиалите на Чужди компании.
    Гаранцията за участие е 50 000 лв. гарантира, че малките фирми НЯМА да бъдат допуснати до УЧАСТИЕ. Не мога да разбера какво друго гарантира ?!?!?!
    И каква е тази "обществена" поръчка с точно посочена ФИРМА в нея ?!?!?!

  3. Георги Господинов

    Валери, абсолютно си прав!

  4. me

    Нормалните държави насочват администрациите си към ползване на Open Source, а нашата налива парите на данъкоплатеца в джобовете на M$…

  5. Валери

    Ако от бюджета бяха отделяли по 1 000 000 на година, през тези 21 години щяхме да си имаме добър български софтуер, но чуждото гардже е по хубаво. Софтуер българско производство е за предпочитане поради много сериозни причини, коите не са за коментар. При всички случай щеше да излезе по евтино и с осигуровката. Аман от лизачи и слагачи в тази държава. Нашите програмисти са ценени от чуждите фирми и корпорации, а от нашите управници не. Жалко, много жалко. Е, те за това изтичат кадърни кадри от всяка една сфера, а после плащаме скъпо и прескъпо за същото. С много неща е така, и дай Боже да се появат мислещи управници от ново поколение, за да потръгнат нещата в нашата страна. С тези и следващите нямаме почти никакъл шанс, дано се лъжа в преценката си.

  6. Lubomir

    Дерзайте, момчета! technews е eдинствения сериозен сайт, който писа това. Всички с банери от Били си траят, а които нямат, плюя ли плюят,… ама ако им размахат пачки, ще плюят един друг път.

  7. Birdy

    Най-накрая да прочета подробностите без някакви истерии. Ха, който не е тъп, ще събере две и две!!

    Тоя сайт ме кефи!

  8. заплес

    Ми да, защо не, един лиценз за 630 лв., т.е. около $400, а в магазина е $100 – браво, също като при лекарствата…

  9. Trankata

    Много добре е описано тук http://bivol.bg/masoni-microsoft.html

  10. :)))

    Много така новината… стенографски сякаш 🙂 Да не би в дясно рекламата на същия тоз M$ да има общо, а? 😉

  11. Занко

    Ми явно се нуждаят в администрацията!

  12. MZ

    Mда…. какво да коментираме

Коментар