Детска школа обучава безплатно по програмиране

Безплатна школа по компютърно програмиране за ученици от трети до шести клас отвори врати в София. Мисията на детската академия на Телерик е да събуди интереса на децата към програмирането, като ги подготвя за национални и международни олимпиади по информатика, за да станат те успешни състезатели и да представят България на най-престижните международни турнири.

Повече от 250 деца от София взеха участие в провелото се първо занятие от школата с преподавател Явор Никифоров, учител по информатика в Софийската математическа гимназия и ръководител на едни от най-успешните участници по състезателно програмиране у нас сред малчуганите.

„Въпреки че по-голямата част от децата досега не са учили информатика в училище, те ще са готови да участват в национални състезания до месец май”, сподели своите очаквания Явор Никифоров.

Школата стартира с над 250 ученика, но ще продължи да се разширява както в София, така и в по-големите градове в страната, сподели д-р Светлин Наков, софтуерен специалист, лектор и ръководител на инициативата.

„Поставили сме си много амбициозни цели – да увеличим в порядъци броя на състезателите по информатика в България, и най-вече да изградим състезатели от световно ниво, които ежегодно да печелят медали от международни олимпиади и турнири”, заяви Наков.

От октомври 2011 г. школи по компютърно програмиране бяха открити в по-големите български градове като: Пловдив, Варна, Шумен, Габрово, Русе и др. Преподавателите подготвят учениците, съчетавайки теоретични лекции, съобразени с възрастта на децата и интерактивни практически занятия.

Успехът на учениците се следи посредством ежемесечни онлайн състезания, по време на които децата мерят сили със състезатели от цялата страна и трупат опит за официалните турнири и олимпиади. Инициативата продължава да се разраства, като през февруари 2012 бяха открити школи в Благоевград, Видин и Смолян.

Коментар