Забраниха на Apple да съди Kodak

Американски съд забрани на Apple да съди за патентни нарушения Eastman Kodak, която обяви фалит през януари т.г. Според съдиите, при наличие на заявление от Kodak за защита от кредитори при фалит е неуместно Apple да продължава патентната война, предаде Ройтерс.

Миналата година Apple подаде иск срещу Kodak, обвинявайки производителя на фотографска техника в нарушаване на няколко патента, касаещи обработката на изображения в цифрови камери.

Съдията отклони още няколко нови заявки на Apple за патентни искове срещу Kodak.

Apple започна да съди Kodak, след като юристите на Kodak първи предприеха атака срещу Apple и RIM. От Kodak твърдят, че Apple ползва незаконно нейни патентовани технологии за преглеждане на изображения в смартфоните iPhone и BlackBerry.

В последните години Kodak, която бе един от лидерите във фотографската техника в края на 20 век, претърпя значителни загуби. Цените на акциите й паднаха от 92 долара през 1997 г. до 47 цента през 2012-та.

В момента Kodak постепенно съкращава производството. Компанията дори възнамерява да прекрати напълно производството на цифрови фото- и видеокамери, както и на електронни фоторамки.

Коментар