Дойче Телеком постигна 400 Gbps на канал

Дойче Телеком предложи ново решение за недостигащата пропускателна способност на мрежовите канали. В рамките на проекта OSIRIS (Optically Supported IP Router Interfaces) на немската изследователска лаборатория T-Labs, която е под опеката на Дойче Телеком, е постигната скорост от 512 гигабита в секунда чрез един оптичен канал.

 

Технологията вече се тества по магистралата Берлин-Хановер-Берлин с дължина 734 км. Полезната пропускателна способност за всеки канал възлиза на 400 гигабита в секунда. Като се има предвид, че максималната скорост в съвременните мрежи е 100 гигабита на канал, подобно решение представлява огромен скок.

Всяко оптично влакно съдържа множество отделни канали – за системата на T-Labs каналите са  48. Така новата технология обезпечава колосалните 24,6 терабита в секунда за всяко влакно.

Едновременно по едно влакно по-тънко от човешки косъм може да се предава колекция от 3696 компактдиска – така от компанията описват новото си постижение.

Според представители на T-Labs, новите мрежи няма да изискват замяна на кабели, за да достигнат по-висока пропускателна способност. Ще се модернизира единствено крайното оборудване.

Новата технология ще се комерсиализира от компании като Alcatel-Lucent и други производители на мрежово оборудване. Ако оператори от ранга на Дойче Телеком се решат на масово внедряване на технологията, това ще ускори значително процеса на нейната комерсиализация. 

по темата: „Дойче Телеком постигна 400 Gbps на канал”

добавете коментар...

  1. bgman

    Така е. И аз потвърждавам.

Коментар