Слънчево изригване заслепи космическа сонда

Изследователската сонда Venus Express е била „заслепена” от силно слънчево изригване, съобщи Европейската космическа агенция (ESA). Лъчите са поразили сондата в орбита около Венера на 7 март сутринта след изригване от клас X5.4, което е най-мощното от седем месеца насам.

Под въздействие на лъчението са били „ослепени” датчици, които контролират ориентацията и положението на сондата в пространството в зависимост от разположението на ярки звезди. Специалистите от ESA са привели сондата в авариен режим на работа, при който се разчита на данни от вградения жироскоп.

Звездните датчици и жироскопите са като очите и ушите на човека, поясняват от управляващия център в Дармщат, Германия. Преместването в пространството може да се базира само на слуха, но това е неудобно и опасно. Данните от звездните датчици и жироскопа позволяват непрекъснато коригиране на положението на сондата, така че соларните панели да са насочени към Слънцето, а антените – към Земята.

След две денонощия инженерите са успели да възстановят работоспособността на заслепените сензори и да започнат процедура за връщана на сондата в нормален режим.

Venus Express беше изстреляна от космодрума Байконур през ноември 2005 г. с помощта на ракета Съюз. Половин година по-късно сондата излезе на орбита около Венера и започна да изследва планетата.

Коментар