Господството на ICANN се разклаща

Господството на ICANN като регулатор на интернет е застрашено. Организацията получи разрешение от NTIA (Националната администрация на САЩ по телекомуникации и информация) да продължи да изпълнява функциите на IANA (администратор на интернет) до 30 септември 2012 г., но по изключение.

IANA изпълнява задачи, необходими за функциониране на системата от домейн имена (DNS). В частност, организацията отговаря за администриране на пространството от IP адреси в глобален мащаб. Тя се управлява на договорни начала от ICANN, като условията по тях се определят от NTIA.

В края на 2011 г. NTIA обяви търг за удължаване на договора за управление на IANA. Очакваше се ICANN да го спечели с лекота, но това не се случи. NTIA обяви, че нито един от участниците в търга не е изпълнил високите изисквания, вкл. предоставяне на подробен финансов отчет, отделяне на интернет регулатора от управляващата организация и съобразяване с местните закони.

“Не получихме предположения, които съответстват на изискванията на глобалното интернет общество”, съобщава на сайта си NTIA. Правителствената организация възнамерява да обяви повторен конкурс, но конкретна дата все още не е посочена.

IANA е подразделение на ICANN от 1999 г. Първият договор с NTIA  беше сключен през 2000 г., а през 2006 г. двете организации го удължиха с 5 години. ICANN често е критикувана за това, че е неспособна да реши някои проблемни въпроси заради влиянието на авмериканските власти.

В международен план ICANN също е на мушката. Група страни, между които Русия и Китай, подеха инициатива ООН да поеме контрола над интернет вместо свързаната с американското правителство организация.

Коментари по темата: „Господството на ICANN се разклаща”

добавете коментар...

  1. анонимно

    Никакво господство на ICANN не се клати! Това което се демонстрира са само игрички за спечелване на време. Както беше споменато "Група страни, между които Русия и Китай, подеха инициатива ООН да поеме контрола над интернет". Ако ICANN беше спечелил търга, тогава споменатите страни може би щяха да предприемат действия по същество.

Коментар