„Зона на риск” излъчи победител

Денис Тренчев от Технологично училище „Електронни системи“ в София спечели голямата награда в онлайн играта за ученици „Зона на риск“. Състезанието се организира от Националния център за безопасен интернет при Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ и Асоциация „Родители“ с подкрепата на Проекта „Европейска седмица на е-уменията 2012 г.”, чийто изпълнител за България е БАИТ.

15-годишният Денис събра 1127 точки – с 44 повече от класиралите се на второ и трето място ученици от 9-а френска гимназия в София  – Катерина Кръстева (18 г.) и Даниел Миленков (18 г.).

Образователна триизмерна видео игра „Zone of Risk” е разработена съвместно с екипа на сайта Dechica.com. Целта на играта от тип „куест" е да се разгадаят погрешните стъпки на главната героиня Марина, които са довели до нейното изчезване.

Zone of Risk дава възможност на младите интернет потребители да се запознаят с реални рискови ситуации и да тестват уменията си да се справят с тях в безопасна среда. Уменията за безопасно сърфиране включват комбинация от критично мислене, технически умения и чувство за отговорност, които се развиват с годините и опита в мрежата.

Безопасният Интернет е сред акцентите на Европейската седмица на е-уменията 2012 г. у нас. За един месец над 6000 ученика посетиха сайта на играта, над 1800 играха и 684 успяха да стигнат до края.

Победителят ще получи таблет, защитен със софтуер за сигурност, който ще му бъде връчен на 17 март по време на форума за студенти и млади професионалисти „Ключ“ в УНСС в София. Класиралите се на второ и трето място получават 1-годишен лиценз на софтуер за сигурност.

Коментар