Машини генерират половината трафик в интернет

Значителна част от интернет трафика се генерира от автоматични системи, вкл. зловредни програми, твърди доставчикът на облачни услуги за защита на уеб сайтове Incapsula.

По данни на компанията, роботите бълват 51% от уеб трафика, като в този обем попада информация за потребителите, изпращана от браузърите Safari и Chrome съответно към сървърите на Apple и Google.

Само 49% от трафика е свързан с действия на потребителите в уеб браузъра. Останалият трафик е автоматично генериран – 5% идват от хакерски инструменти, търсещи уязвимости в сървърния софтуер, 5% е вътрешен трафик на доставчиците, 2% бълват спам системите, 19% се дължат на софтуера за анализ на сайтове, а други 20% генерират шпионските модули.

Аавтоматично генерираният трафик е потенциално опасен за човешкия сегмент в интернет, предупреждава Incapsula в прес съобщение. Проучването се базира на данни от притежателите на 1000 уеб сайта. Компанията твърди, че дори уеб мастерите не винаги знаят всички източници на трафик към техните портали.

През 2012 г. обемът на глобалния интернет трафик ще нарасне над два пъти и половина до 78,6 екзабайта на месец, съобщи по-рано тази година Cisco. Основен фактор за увеличаващия се трафик в следващите четири години ще е гледането на видео в интернет.

Най-бързо развиващи се региони по IP трафик в периода 2010-2015 година ще станат Латинска Америка (48% годишен ръст) и Централна и Източна Европа (39%), прогнозира мрежовият гигант. Броят на устройствата, свързани към глобалната мрежа, ще нарасне до 15 милиарда след 4 години, превишавайки два пъти населението на земята

Обемът на нежеланата е-поща в България е намалял с 22% през миналата година. Делът на страната ни от глобалния спам поток за 2011 г. е 0,76%, сочи друго проучване на Cisco.

Коментар