Intel e вложил над $1 млрд. в образованието за едно десетилетие

През последното десетилетие Intel и фондът Intel Foundation са инвестирали над един милиард долара. Служителите на компанията са дарили близо 3 милиона доброволчески работни часа за подобряване на образованието в над 60 държави, стана ясно на конференция "Какво да е образованието, за да е конкурентен бизнесът?", проведена вчера в София.


Адриан Чорояну обяви, че любопитството, критичното мислене и стабилната основа по математика и природни науки са необходими за работната сила на утрешния ден

Любопитството, критичното мислене и стабилната основа по математика и природни науки са необходими за работната сила на утрешния ден. „Ръстът на работните места, които изискват интензивни математически, научни и инженерни знания, изпреварва общия темп на нарастване на работните места с три към едно”, заяви Адриан Чорояну, мениджър бизнес развитие за България и Румъния в Intel.

Именно поради това Intel се ангажира директно в образователни програми и усилия за предоставяне на достъп до технологии, които позволяват на младите хора да развиват необходимите умения, за да станат иноватори. Програмите на Intel обхващат от началното до висшето образование и са насочени към създаване на възможности за учениците да развиват умения за 21-ви век, както и да разширяват своите знания по природните науки, математика и инженерни науки.

В частност, програмата за висшето образование – Intel Higher Education Program – се развива съвместно с над 150 университета и правителства в 34 държави, вкл. 23 страни от региона на Европа, Близкия Изток и Африка (EMEA). Компанията предоставя учебни планове по предприемачество, семинари и глобални колоквиуми за преподавателите. Досега програмата е обучила над 600 технически факултета в EMEA да представят елементи на технологичното предприемачество пред своите студенти.

Друга образователна инициатива е Intel Global Challenge, основана през 2005 г., която дава възможност на завършващи инженери и учени да представят своите планове за превръщане на света в по-добро място с помощта на иновативни технологии. Участниците се състезават за награда от $100 000 и директна публичност сред повече от 20 водещи компании за рисков капитал. Много от победителите в предишните години в последствие са реализирали своите планове, като са създали бизнеси, които имат положителен ефект върху избраната от тях област и върху обществото.

В България Intel и Министерството на образованието, младежта и науката подписаха Меморандум за разбирателство за обучение на български учители и за тяхното непрекъснато професионално развитие с използване на технологии. Меморандумът предвижда между 2011 и 2014 година над 11 000 учители, които работят в системата на началното, основното и средното образование, да бъдат обучени как по-добре да използват проектно-базирани подходи, за да ангажират учениците. 

Коментар