Пазарът на SaaS услуги расте неудържимо

Световният пазар на SaaS услуги (софтуер като услуга) ще нарасне със 17,9% през настоящата година, достигайки 14,5 млрд. долара, прогнозира Gartner.

Разходите за SaaS в САЩ ще възлязат на $9,1 млрд., докато миналата година бяха $7,8 млрд. Пазарът на SaaS в Европа ще отбележи ръст от $0,5 млрд., достигайки $3,2 млрд.

Gartner очаква ръст и в Азиатско-тихоокеанския регион, където разходите за SaaS услуги ще се увеличат от $730,9 млн. през 2011 г. до $934,1 млн. през настоящата година. Японските компании ще похарчат за SaaS $495,2 млн. през 2012 г., в сравнение с $427 млн. през миналата година.

Разходите за SaaS в Латинска Америка ще възлязат на $420 млн. през 2012 г., докато през миналата година бяха $331 млн.

Пазарът на SaaS в региона на Източна Европа, Близкия изток и Африка ще остане малък и ще се развива вяло, поради многото инфраструктурни проблеми, коментира Gartner.

Към 2015 г. обемът на SaaS пазара ще достигне 22,1 млрд. долара в световен мащаб. Ръстът ще се случва със запознаването на потребителите с модела SaaS. Влияние ще оказват също модели като PaaS (платформа като услуга) и увеличените бюджети за ИТ разходи.

Много потребители откриват, че SaaS им е изгоден заради ниските първоначални разходи и отпадане на нуждата от покупка на лицензи, отбелязва Gartner.

SaaS пазарът може да расте не само като резултат от дейността на „чисти” доставчици на софтуерни услуги като Salesforce.com, но и благодарение на компании като Oracle, SAP и др., които са традиционни доставчици на софтуер по модела On-Premise, но все повече наблягат и на SaaS услугите.

Коментари по темата: „Пазарът на SaaS услуги расте неудържимо”

добавете коментар...

  1. Марков

    SaaS e моделът на предлагане, който ще се утвърди в бъдещето. Няма какво да се заблуждаваме.

  2. :)

    "Пазарът на SaaS в региона на Източна Европа, Близкия изток и Африка ще остане малък и ще се развива вяло, поради многото инфраструктурни проблеми, коментира Gartner. " защо ли това не ме учудва….

Коментар