Телекомите ощетени с $58 милиарда през 2011 г.

Загубите на телеком операторите по света от мошеническо използване на техните инфраструктури възлизат на 58 милиарда долара за миналата година, твърди проучване на Juniper Research.

 

Нелегални, съмнителни и откровено мошенически действия са довели не само до намаляване на приходите на телекомите, но и до снижаване на обема и качеството на предоставяните услуги, се казва в проучването. Ето защо компаниите в сектора развиват ново направление в дейността си, известно като FM&RA (Fraud Management & Revenue Assurance) и насочено към борба с измамниците и гарантиране на приходите.

Според Juniper Research, през 2011 г. операторите са пропуснали доходи в размер на над 58 милиарда долара, което е 6% от общите приходи на телеком доставчиците. Според доклада "Mobile Revenue Assurance & Fraud Management: Business Strategies & Forecasts 2012-2016", ако операторите не преодолеят този проблем, загубите им ще нараснат петкратно до 2016 г.

Операторите трябва редовно да следят за нарастващия брой устройства, включвани към техните мрежи, както и за стремително увеличаващия се трафик. Билинг системите не могат да отговорят на темпото, тъй като не са способни да обработват ефективно огромния обем различни операции, а това е благодатна почва за мошениците.

Juniper Research препоръчва на операторите да преминат към ново поколение автоматизирани системи, които гарантират непрекъсната прозрачност на паричните операции. При стабилно инвестиране в такива системи, загубите в телекомуникационния отрасъл могат да намалеят до 15 милиарда долара към 2016 г.

Коментар