Правителството: хай-тек проектите са приоритет

Прагът за сертифициране на проекти за високотехнологични производства и услуги е от три до пет пъти по-нисък от базовия. Това каза заместник министърът на икономиката, енергетиката и туризма Жулиета Хубенова по време на международната кръгла маса “Българският ИКТ износ – залог за икономически растеж”.

Основен критерий за сертифициране на проекти, според ЗНИ, е размерът на инвестицията. Базовата сума за клас А е 20 млн. лв., а за клас Б – 10 млн. лв. Този праг е сериозно намален за проектите във високотехнологични производства и услуги, като така се разкрива възможност подобни проекти да се ползват от държавната подкрепа, предвидена по закон.

Изследванията сочат, че едно от основните предизвикателства пред компаниите от ИКТ сектора е намирането на квалифицирана работна ръка. ЗНИ предвижда до 25% от разходите на работодателя за обучение да бъдат възстановени. Това важи както за проектите от клас А, така и от клас Б, припомни Хубенова.

Оперативната програма Конкурентоспособност е сред основните лостове на държавата в подкрепа на иновативния бизнес. Проекти в областта на икономика, базирана на знанието и иновации, се финансират с 246 млн. евро безвъзмездна помощ по програмата. На тази база получават подкрепа проекти за насърчаване на развойната дейност и внедряване на иновации, а също и такива за защита на индустриалната собственост на българските предприятия и изследователски организации.

Фирмите от ИКТ сектора ползват предимство и при кандидатстване по процедури за технологична модернизация в предприятията, тъй като секторът е определен за приоритетен от правителството.

Друга възможност за подкрепа по линия на ОП “Конкурентоспособност” е участието на ИКТ фирми в специализирани изложения и търговски мисии в чужбина, организирани от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, стана ясно още по време на форума.

С 50 млн. евро от Оперативната програма “Конкурентоспособност” се финансира проекта за изграждане на “София тех парк”. В него трябва да бъдат събрани най-добрите научни разработки с потенциал за пазарна реализация, бизнесът, който може да ги използва, и организациите, които могат да осигурят финансирането на разработките.

Коментари по темата: „Правителството: хай-тек проектите са приоритет”

добавете коментар...

  1. Марков

    Става дума за финансиране, което ако бъде контролирано и насочвано по предназначение, чудеса могат да се случат за българския бизнес! Много се надявам това да се случва, а не само да четем и да сe радваме.

  2. doctor doctor

    Имаме си цял комисар по еврофондовете – нали трябва да си оправдае заплатата, бонусите, командировките, командировъчните, асистентите, секретарката и чорт знае още какво….

  3. Иветка

    С една дума, хайде да харчим-крадем пари от разни евро-фондове, за да си пробутваме проектчета, които казват колко са важни ИТ и т.н. и после всичко завършва с един уеб сайт и изхарчени пари за заплати на псевдо специалисти.

Коментар