100 суперземи има близо до нас

Броят на планетите в обитаемата зона на звездите от Млечния път значително превишава този на откритите до момента подобни планети, сочат последни изследвания на Европейската южна обсерватория (ESO).

С помощта на спектрометъра HARPS, инсталиран на 3,6-метров телескоп в чилийската обсерватория Ла Силя, учените са проучили 102 звезди видими от южното полукълбо, които се отнасят към т.нар. червени джуджета – най-разпространения клас звезди в Млечния път, 80% от общия брой звезди или около 160 млрд.


Залез на суперземята Gliese 667 Cc, на която се предлолага, че има живот (илюстрация: ESO)

В рамките на 6 години изследвания на червени джуджета учените са открили девет суперземи – това са планети с маса от 1 до 10 пъти земната. Две от планетите, Gliese 581d и Gliese 667Cc, са в пределите на обитаемата зона.

На базата на получените данни, вкл. и от звезди без планети, учените са изчислили колко често различни типове планети се срещат около червени джуджета. Според астрономите, честотата на срещане на суперземи в обитаемата зона е 40%.

От друга страна, оказва се, че по-масивните планети, каквито са например нашите Юпитер и Сатурн, се срещат рядко около червени джуджета. Предполага се, че по-малко от 12% от червените джуджета имат планети гиганти с маси от 100 до 1000 пъти по-големи от земната.

Учените твърдят, че 40% от звездите тип червени джуджета в Млечния път притежават с висока вероятност планети, съпоставими с размерите на Земята и с благоприятни условия за съществуване на вода.

Като се има предвид, че в Млечния път има около 160 милиарда червени джуджета, то планетите подобни на Земята са десетки милиарди, заключава ръководителят на екипа Ксавиер Бонфилс от университета в Гренобъл. На разстояние около 100 светлинни години от нас може би се крият 100 суперземи в обитаемата зона.

по темата: „100 суперземи има близо до нас”

добавете коментар...

  1. Данаил

    Хе! Не ни е грижа за супер Земята която имаме, но иначе сме тръгнали да броим колко други такива има във Вселената.

    Типично за нашето време – имаме активен виртуален живот, но забравяме да се огледаме наяве и да ценим нещата около нас. Камо ли пък да се грижим за тях и да ги подобрим…

Коментар