Интернет браншът атакува наредба на МФ

Държавата ограничава правото на свободен избор на потребителите и облагодетелства изключително мобилните оператори. Това става чрез наредба №18, пусната за изпълнение от финансовия министър Симеон Дянков, заявиха на пресконференция представители на интернет бранша.

„Не можем да се съгласим, че когато в България има има 300 000 касови апарати, свързани към НАП, при фиксирано работно време от страна на мобилните оператори, дребните и средни фирми ще могат да отчетат всичко на време през мобилния интернет, както им налагат задължително с новите фискални устройства и добавките към старите, които им продават задължително”, е мнението на бранша, цитирано от София прес.

Според интернет доставчиците, мобилните оператори не могат да обслужат такова натоварване, системата им ще блокира, ако едновременно се пуснат 300 000 отчета към НАП, а това ще доведе до куп грешки.

Освен това всеки дневен или седмичен отчет от касов апарат ще се таксува като изпратен SMS, който струва пари. А това по същество е принудително, чрез държавата. И осигурява допълнителни приходи на мобилните оператори.

Интернет доставчиците предлагат по-добри и безплатни услуги, заяви Страхил Иванов, председател на Сдружението на независимите интернет доставчици. Кабелният нет, за който са абонирани повечето фирми в България, не предполага допълнително плащане за пращане на данни към НАП или която и да е друга институция. Само че това не се отчита, а императивно се определя и налага само мобилен интернет на утвърдените оператори.

Симеон Дянков „прокарва АСТА чрез българското законодателство”, заяви Янаки Ганчев от АПТИУ, твърдейки, че неговата фейсбук група „Селска инициатива „България на селяните” е била филтрирана в 1,25 часа на 1 април 2012 г.

Във връзка с дискриминационната наредба 18 на МФ, Сдружение за електронни комуникации (СЕК), Сдружение на независимите интернет доставчици (СНИД), Българска асоциация на кабелните комуникационни оператори (БАККО) и Асоциация на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги (АПТИУ) са изпратили отворено писмо до Хоакин Алмуния, заместник-председател на Европейската комисия и комисар по конкуренцията, с копие до министър-председателя на България.

Съгласно наредбата, услугите могат да се предоставят само от „мобилни оператори”, а от описанието на правилата за осигуряване на връзката следва, че това трябва да бъде извършвано посредством мобилна мрежа по стандарт GSM/UMTS. По този начин с наредбата се лишават от възможност за участие на един нововъзникващ пазар значителен брой предприятия, предоставящи електронни съобщителни услуги по различни от GSM/UMTS технологии, се казва в писмото.

В Приложение № 17 на наредбата се съдържат таблици с описание на данните, които ще се обменят между НАП и фискалните устройства в XML формат. В тези таблици неколкократно изрично се посочват търговските марки на конкретните предприятия, които към момента предоставят мобилни електронни съобщителни услуги по стандарт GSM/UMTS – Mtel, Globul и Vivacom.

„Налице е подялба на пазар с над 300 хиляди потребители чрез държавна намеса в полза на строго определени и поименно упоменати компании в телекомуникационния сектор, с което се възпрепятства свободният избор на потребителя на по-изгодни условия и по-ниски цени”, пише в писмото, което завършва с призив към Хоакин Алмуния за разглеждане и спиране действието на наредбата.

Коментари по темата: „Интернет браншът атакува наредба на МФ”

добавете коментар...

  1. didix

    След дъжд качулка. Не се сетихте навреме, когато това можеше и да има значение, а баш сега, когато голямата лапаница свърши…

  2. Glupo Bulgarian

    Каква изненада….

Коментар