Firefox 14 ще иска съгласие за Flash

Версия 14 на Firefox 14, очаквана по-късно тази година, ще иска от потребителя съгласие за пускане на Flash видео и Java приложения. Това е първият популярен браузър, в който по подразбиране ше се реализира вградена функционалност „click-to-play”, съобщи ArsTechnica.com.

От гледна точка на потребителя това означава, че при преглеждане на уеб страници, съдържащи Flash обекти, на тяхно място ще се показва подложка с предложение за активиране на плъгина чрез кликване.

Специалното отношение на Mozillа към Flash е обусловено от многото критични уязвимости, които превърнаха флаш плъгина в един от основните канали за заразяване на компютрите със зловреден код.

Освен това използването на Flash за възпроизвеждане на видео отнема значителни системни ресурси. По оценки на експерти, уеб страница с голям брой Flash банери може да увеличи натоварването на централния процесор с до 30%.

Проблемите с Flash създават предпоставки за развитие на алтернативни технологии за възпроизвеждане на видео. За най-перспективна от тях се счита стандартът HTML5.

Firefox 14 ще блокира и работата на други плъгини освен флаша. В частност, това ще са Java приложенията, които също представляват опасност за заразяване на компютъра. Така например, първата в света ботнет мрежа за Mac компютри, известна като Flashback, използваше уязвимост във виртуална Java машина.

по темата: „Firefox 14 ще иска съгласие за Flash”

добавете коментар...

  1. Putty

    До 😀 – тъпанарски коментар от някакъв си тъпанар. Всичко автоматично да ти се пуска и вирусите също.

  2. :D

    Не зная как Firefox (някакъв си продукт) ще иска съгласие.

Коментар