Ще добиваме злато и платина от астероидите

Частна компания планира да пусне безпилотен космически кораб, който ще се заеме с търсене на нови астероиди с цел добив на полезни изкопаеми от тях. Arkyd, разработван от Planetary Resources, ще търси злато, платинови метали и вода, предаде Ройтерс.

Водата представлява интерес за изследователите, тъй като е необходима за добив на гориво, което ще намали разходите за търсене и изследване на астероидите.

На орбита около Земята ще бъдат създадени складове с гориво, от които ще се възползват НАСА и други организации, за да захранват своите кораби. Именно тези складове ще са един от източниците на приходи за Planetary Resources.

В проекта участват известни бизнесмени, сред които Лари Пейдж и Ерик Шмид от Google, режисьорът Джеймс Камерън и др. Първи резултати се очакват през 2022 г. Задачата е сложна, но изгодата от нея за човечеството ще бъде колосална, коментира Питър Диамандис, основател на Planetary Resources.

Коментари по темата: „Ще добиваме злато и платина от астероидите”

добавете коментар...

  1. б

    МДааааа…опоскахме Земята….време е да опоскаме и Сънчевата система…..после да се готви Млечния път…..по-нататък и цялата Галактика!:)

  2. б

    Хммм, златото си е доста ценна суровина. Особено в електрониката. Всъщност май беше с макс. проводимост, но не става да правим кабели, че братчедите медта крадът, пък ако е злато …
    Но иначе се ползва много-много в производството на всички хай-тек играчки. Ако се окаже че е евтинко, може и много други приложения да му се намерят. Например водопровдни тръби че не реагира с нищо. Едно време горките римляни … не са знаели горкичките, че толкова евтиното и лесно за обработка олово буквално ги е убивало като са го ползвали за водопровд.

  3. анонимно

    Да излетиш от Земята, да отидеш до астероид да го изследваш и да го копаеш, след това да се връщаш на Земята. Май реализацията на тази задача е била осъществена само веднъж, като са доставени грамчета проба.
    Може би многократно по-смислена и полезна задача на този етап е да се преработва космическият боклук в самия космос. Добивът на изкопаеми от астероиди ще стане смислена задача, в далечното бъдеще, когато вече има евтини системи за транспорт.

  4. a

    И какво щв го правите златото?
    На бижута? , ще го ядете ?
    Ще украсявате домовете си ?
    Има нещо нередно в този свят …

Коментар