Джейлбрейк за iOS 5.1 излиза до месец

Известеният хакер на епълски устройства Pod2g обеща скоро неговият екип да пусне джейлбрейк за версия iOS 5.1. Групата е доста напред в разработката на хакерския код за новата платформа, съобщи ubergizmo.com.

 

Вече е преминат етапът ASLR (Address Space Layout Randomization), който по първоначални планове трябваше да приключи по-късно. Окуражени от напредъка, спецовете съобщават в Twitter, че помощната програма за отключване на iOS 5.1 устройства ще излезе в рамките на 1-2 месеца.

Засега няма повече подробности за разработката. Един месец е голям срок за подобна програма, но групата на Pod2g се занимава с тази дейност като хоби, а не постоянно.

Джейлбрейк е операция, която не се поддържа официално от Apple. Чрез нея потребителите могат да отключат операционната система iOS за пълен достъп до файловата система на устройството с цел разширяване на възможностите и инсталиране на приложения от източници извън фирмения онлайн магазин App Store.

Джейлбрейк е необходим, например, за да могат потребителите у нас да си кирилизират менюто на iPhone. Актуалният в момента модел 4S не предлага вградена възможност за кирилизация, а технически неориентираните купувачи често са подвеждани от търговците на iPhone, че това е лесна работа и могат сами да си го направят.

Коментар