Microsoft настъпва в е-книгите

Microsoft направи решителен ход на пазара за електронни книги. Софтуерният гигант инвестира 300 млн. долара в джойнт венчър с Barnes & Noble – най-големия търговец на книги в САЩ.

B&N държи 82,7% от новата дъщерна фирма, а останалите 17,6% са притежание на Microsoft. Компанията ще конкурира Amazon с неговите е-четци Kindle, както и други доставчици в сегмента на е-книгите.

Много анализатори останаха изненадани от сделката, тъй като по-рано Microsoft подаде иск срещу B&N, обвинявайки я в нарушаване на патенти в е-четеца Nook. Очакваше се съдът да реши в полза на B&N, но в крайна сметка търговецът на книги получи необходимите лицензни права както за себе си, така и за новата дъщерна компания.

Партньорството с Microsoft ще отвори нова пазарна възможност за B&N. Според предварителната информация, в операционната система Windows 8 ще се появи специализирано Nook приложение за четене на е-книги.

Може да се предполага, че наличието на възможности за четене на е-книги в Windows 8 ще направи по-атрактивни таблет компютрите с платформа на Microsoft. Както е известно, новата ОС, очаквана на пазара тази есен, ще работи еднакво добре на настолни компютри, лаптопи и таблети, а също така ще излезе във версии за x86 и ARM хардуер.

Коментар