Мобилният екип на Samsung Trends of Tomorrow стартира обиколка из страната

София, България, 26 април 2012 г. – Началото на мобилната платформа на програмата на Samsung Trends of Tomorrow беше поставено тази седмица в 31 СУЧЕМ „ИВАН ВАЗОВ”. На срещата присъстваха Юлия Павлова от Samsung Electronics и експертите от Национална мрежа за децата Мариана Банчева и Ана Коларова. Специалистите разказаха на бъдещите професионалисти за значението на кариерното ориентиране и проведоха с тях дискусия относно това колко са важни добрите идеи и бягството от клишетата.

Учениците имаха възможността да открият призванието си с помощта на тест за кариерно ориентиране, изготвен от експерти от Национална мрежа за децата, който изследва нагласите и определя водещите характеристики на личността. Съобразно резултатите от теста, екипът разясни изводите и даде съвети на учениците за бъдещето им развитие.

В рамките на обиколката през април и май, мобилен екип на Samsung и експерти от Национална мрежа за децата ще посетят гимназии в София, Варна и Пловдив. По време на срещите си с учениците, представители на Samsung Electronics ще споделят с младите хора своя опит и ще им дадат съвети за професиите и тенденциите на бъдещето, а психолозите в екипа ще им помогнат с кариерното ориентиране.

„С тази инициатива Samsung стимулира младите да потърсят най-силните си страни и да ги развиват. Няма да ги убеждаваме, че трябва да бъдат лекари, адвокати или маркетолози. Ще им покажем разнообразието от професии, ще ги подготвим за нарастващата мобилност на пазара на труда и ще им помогнем да разберат как могат да използват комбинацията от своите качества за успешна професионална реализация”, разказа Юлия Павлова от българския клон на Samsung Electronics.

„На прага на завършване на средно образование учениците са поставени в ситуация на избор какъв професионален път да поемат. Те често правят следващи стъпки, без да са помислили кой е най-добрият вариант за тях и без да познават същността на дадена професия”, сподели Мариана Банчева от Национална мрежа за децата.

До 2-ри май, платформата ще посещава по едно училище всеки ден, като следващите спирки на мобилния екип на Trends of Tomorrow в София ще бъдат в 23 СОУ, 26 СОУ, Втора английска гимназия, 51 СОУ и 74 СОУ. След това проектът ще гостува в СОУ „П. Яворов” и Трета проридоматематическа гимназия във Варна и СОУ „П. Евтимий” и Професионална гимназия по архитектура, строителство и геодезия в Пловдив. Датите и началните часове на срещите са обявени на страницата на инициативата във Facebook – https://www.facebook.com/SamsungTrendsBG. След края на този етап от проекта специалистите от Национална мрежа за децата ще обобщят резултатите от психологическия тест и ще представят статистика за нагласите на младите българи.

Проектът Samsung Trends of Tomorrow през 2012 г.

Един от ключовите елементи на проекта е конкурсната инициатива, в която участниците ще се съревновават на няколко етапа, за да открият, в екип от трима най-креативната формула за успех, като комбинират силните страни на всеки един от тях. Заедно с ментор те ще изготвят кариерен план, като най-добрите три ще бъдат наградени. За да се включат, учениците трябва да попълнят кратък тест в страницата на проекта във facebook – Trends of Tomorrow Bulgaria.   

Тестът се състои от въпроси, които определят какъв тип личност е кандидатът. В последствие участниците ще сформират екипи, които ще включват по един член от всеки тип. Участниците в проекта ще изберат посоката, в която искат да се развиват, и чрез гласуване във facebook ще бъдат избрани 200 отбора, които да продължат в следващия етап.

Участниците в програмата трябва да опишат мотивацията си, а жури ще определи 60 екипа, по 10 за всяка професия, които да се класират за финал. С помощта на ментори, избрани според характеристиките на всяка професионална област, те ще изготвят свои кариерни планове и ще отговорят на едно предизвикателство, зададено от организаторите. Накрая, жури ще излъчи по един отбор-победител от всяка професия, които ще се състезават за една от наградите – стипендии на стойност 5 000 евро за първия екип, 3 000 евро за втория, а всеки от членовете на третия екип ще получи Samsung Galaxy Note.

Коментар