Samsung задмина и Apple при смартфоните

Apple отстъпи първото място на пазара за смартфони. В периода януари-март 2012 компанията от Купертино бе изместена от Samsung, сочат данни на IDC. Така корейският гигант вече е не само номер едно доставчик на телефони, изпреварвайки Nokia, но и най-голям производител на смартфони.

 

През първото тримесечие Samsung бележи внушителните 267% ръст в сравнение със същия период на миналата година, достигайки продажби от 42,2 млн. броя. Делът на компанията е нараснал от 11,3% през Q1 2011 г. на 29,1% през Q1 2012.

В същото време Apple е увеличила продажбите на iPhone с 88,7% до 35,1 млн. броя, което й отрежда 24,2% дял, в сравнение с 18,3% година по-рано.

Успехът на Samsung се дължи на линията Galaxy, която благодарение на многото модели обхваща широк кръг от потребители, коментира IDC.

Samsung и Apple са единствените две компании, които бележат ръст през първото тримесечие на годината. Доставките от останалите играчи в Топ 5 са намалели в периода януари-март.

HTC бележи спад в продажбите от 23,3% до 6,9 млн. устройства, което й отрежда 4,8% дял от пазара на смартфони и пето място. Канадската Research In Motion (RIM) заема четвърто място с дял от 6,7% и спад на продажбите от 29,7% до 9,7 млн. броя.

На трето място е някогашният лидер Nokia, който е продал 11,9 млн. смартфона през тримесечието. Пазарният дял на компанията бележи спад от 23,8% на 8,2% за една година.

по темата: „Samsung задмина и Apple при смартфоните”

добавете коментар...

  1. :)

    Тука ми се включват некви милиони бройки дето са ги купили в китай, корея, япония и сащ…

    много по-интересно би било проучване в България какви смартфони се купуват :)…iPhone е извън топ 10 със сигурност 🙂

Коментар