Европейският съд реши сложен софтуерен казус

Езиците за програмиране, API-тата и функционалността на компютърните програми не са обект на авторското право, реши Европейският съд по повод иск на компанията SAS Institute към World Programming (WPL).

 

Според експертите, подобно решение може да открие път и за други софтуерни компании, които с помощта на обратен инженеринг създават собствен софтуер.

SAS Institute, разработчик на популярен статистически софтуер, даде на съд компанията WPL, която създава собствено приложение за пускане на потребителски програми, написани за SAS.

За целта WPL придобива легално копие от пакета SAS за последваща разработка на функционален аналог на продукта, използвайки декомпилация на обектен код.

Според представители на SAS, компанията WPL си е присвоила интелектуална собственост и е нарушила лицензно споразумение, което забранява декомпилацията и изучаването на вътрешната структура на софтуера.

Съдът обаче взе страната на WPL, определяйки обратния инженеринг като легален начин за създаване на функционален аналог на съществуващ продукт. Забраните на SAS са признати за незаконни.

по темата: „Европейският съд реши сложен софтуерен казус”

добавете коментар...

  1. анонимно

    За разлика от Европейският съд в САЩ Oracle съди Google с далеч по абсурдно обвинение. Патент на протокол, който при това в миналото е бил с GPL лиценз (свободен за ползване)! Според тази статия в Европа очевидно не само че не може да има патенти за протоколите, но и последните могат да бъдат разучавани по най-директния метод – от двоичните файлове…

Коментар