Intel: x86 са по-добри от ARM за Windows таблети

Процесорната архитектура x86 има редица предимства пред ARM чиповете, когато става въпрос за таблет компютри с Windows 8, смята шефът на Intel Пол Отелини. Изявлението бе по повод предстоящото пускане на две версии на операционната система – съответно за x86 и ARM устройства.

Отелини подчертава, че Windows работи от много години на архитектура x86, за която са адаптирани голям брой приложения. Фактически Windows израсна съвместно с x86.

Що се отнася до ARM таблетите под Windows 8, техните притежатели ще трябва да се примирят с липсата на поддръжка за приложенията, написани за по-старите версии на операционната система.

Пол Отелини прогнозира проблеми със съвместимостта на ARM таблетите с някои периферни устройства. Според него, ARM таблените с Windows 8 може да не работят добре със стари принтери и фотокамери.

Windows 8 се очаква на пазара тази есен. Предполага се, че Microsoft първо ще пусне версия за x86 процесори, а скоро след това и Windows 8 за ARM. Това ще бъде опит на компанията да се намеси сериозно на пазара за таблети, където доминира Apple с iPad.

Коментар