SMS забрана за пешеходците

Управата на Форт Ли в щата Ню Джърси забрани на пешеходците да пишат SMS съобщения, докато са в движение. Според властите, подобно занимание създава опасност за живота на хората, особено в гъстонаселени места, съобщи Intomobile.com.

 

Изхожда се от разбирането, че когато общуват чрез SMS-и, пешеходците се концентрират изцяло върху буквите и четенето на входящи съобщения, изпускайки от поглед случващото се наоколо. Такива хора буквално не знаят къде вървят, защото погледът им е фокусиран единствено върху дисплея на мобилния телефон.

Полицията в града вече пристъпи към привеждане в действие на забраната. Издадено е нареждане нарушителите да бъдат спирани и заставяни да спазват разпоредбата. Не се предвижда арест, но провинилите плащат глоба в размер на 85 долара.

Статистиката до момента отчита 117 глоби за пешеходци, пристъпили SMS забраната.

Особена опасност за пешеходците са кръстовищата. Улисани в писането на SMS-и, те може да не забележат червения светофар и и да бъдат прегазени от кола, без шофьорът да е виновен за това.

Погрешно се смята, че човек е способен да концентрира вниманието си едновременно в няколко задачи. Отдавна учените са доказали, че способността да се вършат няколко неща едновременно, приписвана на Александър Македонски, е просто един мит.

Освен управата на Форт Ли и властите на други градове разглеждат възможността за въвеждане на SMS забрана за пешеходците. Досега под ударите на закона попадаше само писането на SMS-и от страна на шофьорите.

Коментар