Арестуваха “ъплоудъри” на незаконен софтуер

Арестуваха ъплоудъри на незаконен софтуер
НСБОП провежда серия от акции по домовете
05/05/2006
Трима от най-активните ъплоудъри на незаконни софтуер, филми и музика в българското интернет пространство са задържани при спецакция на служители на НСБОП, съобщават от BSA – сдружението на издателите на бизнес софтуер. Те са доведени в столичното следствие, където им е предявено обвинение по чл. 172 А от НК. След това им е наложена мярка за неотклонение “Парична гаранция”. Случаят е поет от Столичното следствие и се наблюдава от районна прокуратура.
НСБОП проведе едноседмична акция срещу потребители на Интернет, които предлагат достъп до пиратско съдържание от домашните си компютри.Проверките показват, че основната част от нелегалното, аморално и вредно съдържание в мрежата „се доставя” от домашни потребители на Интернет.
Това е безпрецедентна акция в страната срещу т.нар. торенти и пиър ту пиър – начини за размяна на файлове, без те да са качени на специален сървър. Откакто преди година са регистрирани в популярния сред потребителите сайт, тримата задържани са качили общо около 22 терабайта незаконна информация и са я предоставяли за споделяне с неограничен брой потребители. Това е над 7 пъти повече от заловената информация върху двата сървъра в ЦИД през декември м.г. Щетите на софтуерната, филмовата и звукозаписната индустрии се изчисляват на няколко десетки милиона долара.
Проверките се осъществяват в изпълнение на подписаната от МВР и организациите на правоносителите Стратегия за ограничаване на незаконното съдържание в Интернет и превръщането на българското Интернет пространство в безопасна и законна среда за бизнес и комуникации.
Само ден преди началото на акцията, на 27 април спецполицаите извършиха проверка и в дома на непълнолетен, от когото бе иззета компютърна система, CDR-ове и флаш със записани компютърни програми, филми и музика. Срещу младежа са повдигнати обвинения по чл. 320, ал. 1 и член 172а от НК и му е наложена мярка „родителски надзор”.

рубрика: Uncategorized

Коментар