Повечето кибер атаки са фишинг

46 на сто от кибер атаките към инфраструктурите и мрежите са имитации на официални страници на институции и организации с цел измама на техните потребители, или т.нар. фишинг. Това сочи статистика за 2011 година и първото тримесечие на 2012 г., изнесена по-рано тази седмица от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на конференция „Превенция, управление и преодоляване на последствия от кризи”.

17 процента е делът на злонамерения софтуер, чиято цел е да открадне конфиденциална информация. 3 процента са били атаките от ботнет – система от свързани компютри, чиято цел е да блокира работата на институциите. 7,7 процента са били хакерските намеси в мейл сървърите.

Независимо дали кибер-ударите са насочени срещу бизнеса или срещу държавното управление, ролята и отговорността на държавата, в частност на  МТИТС нараства неимоверно, посочи министър Московски. В отговорностите на МТИТС влизат два типа критични инфраструктури – транспортните и информационно-комуникационните.

От няколко години в България действа правителствен Център за реагиране срещу инциденти в компютърната сигурност (CSIRT). Вече са направени и първи стъпки към организиране на кибер-учения. От началото на април в Изпълнителната агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи” бе създадена и нова дирекция „Център за реагиране на инциденти във връзка с информационната сигурност”.

По думите на министър Московски, това сериозно засилване на капацитета на агенцията ще разшири портфолиото от предлагани реактивни и проактивни услуги на публичните органи от CSIRT. На международно ниво МТИТС си партнира в защитата на критични инфраструктури с НАТО и с Глобалния център за реагиране (GRC) на проекта IMPACT, стартиран от ITU.

Коментар