Проект на ЕС помага в намирането на работа

Европейската комисия даде старт на пилотен проект, който подпомага младите хора в намирането на работа в друга страна от ЕС. Целта на първата му фаза – „Твоята първа работа с EURES“ – е да бъде повишена трансграничната мобилност на 5000 души, съобщиха от Комисията.

Проектът ще бъде и опитно поле за трансформацията на EURES – мрежата на службите по заетостта на държавите членки – в паневропейска служба по заетостта.

В подготвения по-рано Пакет за заетостта се предвижда EURES да бъде усъвършенствана, за да се постигне повече прозрачност на европейския пазар на труда, а търсещите работа и желаещите да сменят професионалното си амплоа да бъдат насочвани към районите, предлагащи работни места.

EURES ще предлага и по-лесен достъп в реално време до свободните работни места в ЕС, а за работодателите – база от кандидати с нужните им умения.

В рамките на проекта четири служби по заетостта от Германия, Испания, Дания и Италия ще подпомагат младите хора в търсенето на работа в държави членки, различни от тяхната собствена. На граждани на ЕС на възраст 18-30 години ще се предоставя информация и съдействие за тяхното наемане на работа, като съществуват и възможности за финансова подкрепа за кандидатстване или обучение.

Малките и средните предприятия, т.е. фирмите с до 250 служители, могат да кандидатстват за финансова подкрепа за покриване на част от разходите за обучение на нови работници и помощ при установяването им.

Европейският монитор на свободните работни места и Европейският бюлетин за трудовата мобилност също дават своя принос за това търсещите работа и работните места от двете страни на държавните граници да се срещнат. Европейският монитор на свободните работни места прави подробен преглед на процесите на европейския трудов пазар през последните месеци и представя тенденциите в търсенето на работници и служители. Според Монитора, по-високата квалификация е важен фактор за намиране на възможности за работа и в момента, когато във все повече страни броят на свободните работни места намалява.

Бюлетинът за трудовата мобилност прави анализ на работните места, обявени в портала за работни места EURES, и откроява най-добрите възможности. Според него, в момента в ЕС най-търсените професии са в сферата на продажбите, финансите, домакинските услуги и ресторантьорството. Повече от 5,5 милиона млади европейци търсят работа.

Коментар