15-годишен измисли нов метод за откриване на рак

15-годишният Джак Андрака от Краунсвил, Мериленд спечели първо място с нов метод за откриване на рак на панкреаса по време на международно изложение за наука и инженерство, организирано от Intel.

На базата на тестови ленти за диабет, Джак създава прост сензор за анализ на кръв или урина с цел определяне дали пациентът има ранен стадий на рак на панкреаса. Изследването дава над 90 процента точност.

Сензорът, който се очаква да бъде патентован, е 28 пъти по-бърз, 28 пъти по-евтин и над 100 пъти по-чувствителен отколкото настоящите тестове, съобщи Intel. Джак получи награда „Gordon E. Moore Award”, наречена в чест на съоснователя на компанията, на стойност $75,000.

Никълъс Шифер, на 17 години от Канада, бе награден с 50 хиляди долара за своята разработка “microsearch”, която позволява търсене в най-бързо разрастващата се информационна медия – малки количества съдържание, като туитове и обновяване на статуси във Facebook. Никълъс се надява да подобри възможностите на търсачките, което от своя страна ще подобри достъпа до информация.

Същата награда взе и Ари Диковски, на 18 години от Лийсбург, за проучване в областта на квантовата телепортация. Той е открил, че щом веднъж атомите са свързани чрез процес, наречен “entanglement,” информацията от един атом просто ще се появи в друг атом, когато квантовото състояние на първия атом е разрушено. Използвайки този метод, организациите, изискващи високи нива на сигурност на данните, могат да изпратят криптирано съобщение без риск от прихващане, защото информацията няма да пътува към ново място, тя просто ще се появи там.

Александру Будистеану от Румъния спечели четири приза с проект за човешко-компютърен интерфейс, който позволява на хора с нарушено зрение да виждат с езика си, като използват изкуствен интелект. В състезанието Intel International Science and Engineering Fair тази година участваха 1500 млади учени от целия свят.

Коментари по темата: „15-годишен измисли нов метод за откриване на рак”

добавете коментар...

  1. Peter

    10x дано да се случва по-често и да има повече такива новини!

  2. Nevermind

    Такива деца ме карат да си мисля, че бъдещето не е толкова безнадеждно……..

Коментар