Гръмоотвод отблъсква мълниите

Японска компания създаде принципно нов гръмоотвод, призван да не допуска мълнии в зоната си на покритие.  Разработката се нарича PDCE и е дело на Lightning Suppression System.

Докато традиционните съоръжения от този тип приемат мълнията и не позволяват тя да попадне в обекти наоколо, то новият гръмоотвод предотвратява удара от мълнията, съобщи diginfo.tv.

Обикновените гръмоотводи събират заряд от земята, за да предизвикат изкуствен разряд между земята и гръмотевичните облаци. PDCE, за разлика от тях, не позволява зарядът от земята да се издигне на високи обекти, а това значи, че мълнията не може да удари по гръмоотвода и областта около него.

Разработчиците дават като пример за приложение на технологията една от големите статуи на Буда. В непосредствена близост до нея не трябва да се разполагат гръмоотводи, а само един PDCE на върха й, при това достатъчно малък.

Ако приемем височината на PDCE за единица мярка, то защитената от него зона е във вид на конус с радиус 5. Това ще рече, че при инсталиране на гръмоотвод на стълб с височина 20 метра, той ще покрие зона на сигурност с радиус 100 метра.

Иновативната система вече се предлага на пазара, като цените варират от 25 000 до 37 500 долара. В сегашния си вид съоръжението е скъпо за домашна употреба, но Lightning Suppression Systems планира да разработи и по-достъпна версия на цена около 6000 долара.

по темата: „Гръмоотвод отблъсква мълниите”

добавете коментар...

  1. анонимно

    В статията (по-скоро самият производител) е пропуснал да спомене за разхода на електроенергия на гръмоНЕотвода.
    Между другото какъв е проблемът за падането на гръм върху гръмоотвод???
    Изследвано ли е стандартните гръмоотводи каква зона покриват, за да се направи някакво сравнение?
    Освен това PDCE може да охранява определен район, но и така автоматично повишава опасността за гръмотевици в съседство на района. При класическите гръмоотводи е точно обратното.
    Така PDCE излиза, че не е подходящ за използване в градове (а примерно като споменатия в статията пример за статуята на Буда).

Коментар