Могат ли 25 човека да направят е-правителство?

Могат ли 25 човека да изградят електронно правителство? В държавата ни, в Министерството на транспорта, ИТ и съобщенията, има дирекция по електронно правителство, която се състои от 25 специалисти. Нима е възможно с такъв състав да се изгради толкова ключова информационна система, реторично запита Людмил Стойчев от агенцията за пазарни анализи и прогнози CBN Pannoff & Stoytcheff по време на форума BizTech 2012, организиран от CBN, "Принт енд Пъблишинг" и TechNews.bg и подкрепен от ИТ компаниите ЦАПК Прогрес и Булмаг АД.


Людмил Стойчев от CBN попита риторично дали е възможно екип от 25 човека да изгради електронно правителство
 

По данни на CBN, програмата за е-управление през 2011 година е разполагала с бюджет от 3 млн. евро, щатен персонал от 25 човека и капиталови разходи от 140 хил евро.

Какво може да се направи с 25 човека?

Тези 25 души не пишат код и не монтират хардуер, коментира ИТ експертът Камен Спасов. “Това са хора, които трябва да разработват политиките в тази насока, както и да се грижат за реализацията на тези политики. Тези хора, при добра квалификация, могат да се справят с такава работа. А реализаторите – това би трябвало да са фирмите-доставчици на ИТ.”

 
ИТ експертът Камен Спасов смята, че при добра квалификация екипът от 25 човека може да се справи със задачата да изготви политики и да се грижи за тяхната реализация

“Камен Спасов е прав и екипът се състои от 19 души, а не от 25 – включи се зам.-министърът на ИТ, транспорта и съобщенията Валери Бориисов. – Освен това те не са единствените в държавата, които се занимават с е-управление. В останалите министерства също имат екипи за ИТ и те са натоварени – освен с всичко друго – и с отговорности относно е-управлението. ИТ директорите на 15-те министерства и на ключовите агенции са обединени в постоянна работна група “Е-управление”. Тази работна група обсъжда интересни и значими идеи, свързани с е-управлението, после тези идеи се представят на Съвета за е-управление, където са премиерът, двамата вицепремиери, министрите на транспорта и на управлението на европейските средства.”

Зам.-министърът обаче призна, че е необходима по-голяма координация на работата на ИТ експертите, ангажирани с проекти по електронното правителство.

Коментар