Градят система за лична е-идентификация

Нов проблем за електронното правителство у нас е идентификацията на потребителите – “електронното ЕГН на българския гражданин”. Само с електронен подпис гражданинът не може да използва е-услугите на правителството. Това заяви днес зам.-министърът на транспорта, ИТ и съобщенията Валери Борисов по време на форума BizTech 2012, организиран от CBN, „Принт енд Пъблишинг” и TechNews.bg и подкрепен от ИТ компаниите ЦАПК Прогрес и Булмаг АД.

Електронният подпис се оказа недостатъчен, обясни Борисов. В момента се изгражда система за електронна идентификация на българския гражданин. С една карта човек ще може да се идентифицира пред електронните системи на електронното правителство. Това ще е с уникален идентификатор, подобен на личната карта.

Хората в Естония имат такъв идентификатор в личната си карта. В други страни този идентификатор се съхранява в една карта заедно с банковите чипове.

Е-подписът е недостатъчен, защото в него не е задължително да фигурира човешкото ЕГН, обясни Борисов. “От юли 2011 година ЕГН-то не трябва да фигурира в електронния подпис”. Това значи, че човек не може да се идентифицира пред електронните системи – той може да иде при доставчик на удостоверителни услуги и да си купи е-подпис с каквото и да е име – с псевдоним например. Електронният подпис де факто сега служи за две неща – гарантира авторство на документи и замества саморъчния подпис.

Според ИТ експерти, в други страни на гражданите се дава чип с два сертификата – единият е за идентификация, а другият е с електронния подпис. Двете неща са разделени, защото за много от услугите се иска само идентификация. 

Коментар