Нови PC ще се продават с инсталиран Skype

Нов пакет на Microsoft позволява на производителите на персонални компютри да инсталират автоматично Skype приложения на подготвяните за пазара системи. OEM Preinstallation Kit (OPK) включва набор от инструменти и документация и е предназначен за машини с операционна система Windows 7, предаде ZDNet.

С помощта на пакета производителите ще инсталират Skype 5.8, макар вече да е налична и по-нова версия 5.9. Компаниите и досега можеха да качват предварително Skype на нови РС, но OPK улеснява процедурата.

Skype дава на потребителите на нови лаптопи и настолни РС възможност за безплатни разговори и видео позвънявания през интернет, обмен на мигновени съобщения, групов видеочат, позвъняване на мобилни и градски телефони по изгодна тарифа, както и показване на десктопа на друг Skype потребител.

Сделката по поглъщане на Skype от Microsoft за сумата от $8,5 млрд. приключи през октомври миналата година. Софтуерният гигант постепенно ще интегрира VoIP услугата в множество свои продукти, вскл. Windows 8, Windows Phone 8, Xbox и Lync.

По данни на Ню Йорк Таймс, за последните седем месеца аудиторията на Skype е нараснала с 26% и скоро ще достигне 250 млн. души. През първото тримесечие на 2012 г. потребителите на Skype са изговорили 100 млрд. минути, което е с 40% повече отколкото през същия период на миналата година.

Коментар