Скоро: телефони само за данни

Скоро на пазара ще се предлагат мобилни телефони само за данни, обеща операторът AT&T. “Ще бъда изненадан, ако в следващите 24 месеца не видим хора само с планове за данни. Мисля, че това е неизбежно”, коментира Рандал Стефенсон, CEO на AT&T, пред USA Today.

Операторите на безжични мрежи предлагат планове за разговори и текст, в допълнение към плановете за данни. Все повече смартфони обаче имат приложения като Skype, които позволяват на потребителите да разговарят чрез плановете за данни.

Ако мобилният потребител започне да ограничава минутите за разговори и текст, за да използва дейта плана си за същите цели, няма причина някои безжични оператори да не започнат преход към бизнес модел само с планове за данни.

Болшинството оператори вече предлагат диференцирани планове за данни, които им позволяват да генерират повече приходи от договорите. Потребителите искат съдържание и ако не бъде даден простор на модела за данни, това ще означава потискане на потенциала на тези услуги, коментира Стефенсон.

Коментар