Samsung инвестира в Linux срещу iOS

Корейският гигант Samsung ще инвестира в развитието на Linux с цел да отслаби позициите на епълската мобилна платформа iOS, съобщи AppleInsider.com.

 

Първоначално инвестицията в Linux Fondation ще бъде скромна – 500 хиляди долара, но тя ще осигури място на Samsung в борда на директорите на организацията, както и право да контролира разработките, вкл. на операционната система с отворен код Tizen.

Финансовата помощ от Samsung ще ускори процеса на развитие на самата платформа Linux, твърди изпълнителният директор на фондацията Джим Землин. Представители на Linux Foundation коментират още, че след като Samsung е изпреварила Nokia при мобилните телефони, сега може да атакува позициите на Apple чрез платформите Android и Tizen.

Всъщност Samsung вече атакува Apple. Смартфоните Galaxy S се радват на изключителна популярност и са основната заплаха за iPhone.

В края на май Samsung пусна новия модел Galaxy S III, който вече се счита за най-популярното устройство на развит пазар като британския, по данни от скорошно проучване. 

Коментар