Испания „прегърна” отворения код

Поредица инициативи, свързани с използване на отворен код, предприе Испания. Миналия месец три автономни области една след друга стартираха програми за разработка, популяризиране и поддръжка на софтуер с отворен код на своите територии, съобщи Ел Паис.

Регионалната администрация на Баската автономна област реши да отвори кода на всички приложения и системи, разработвани за правителствените ведомства. Изключения ще се правят само за софтуера, който влияе пряко на сигурността на правителството, както и за няколко проекта, разработвани съвместно с доставчици на частен софтуер.

Новият закон препоръчва на правителствените организации в областта да внедряват и използват отворен софтуер, разработен от други държавни структури в Испания.

Правителството на Галисия също обяви, че ще толерира внедряването на отворен софтуер в компании и правителствени структури в региона. Освен това Галисия разглежда възможността за миграция към офис пакети с отворен код в правителствените системи.

По-рано властите на автономния регион Арагон обявиха планове за развитие на софтуера с отворен код на местния ИТ пазар. Правителството възнамерява да помогне на доставчиците на отворен код да намират клиенти както сред бизнеса, така и сред държавните ведомства и предприятия.

По данни на националния център за внедряване на отворени технологии CENATIC, през 2011 г. почти половината от правителствените учреждения в страната са разработвали и внедрявали нови приложения, като само 18% са били с отворен код. С постановлението на правителството, изходният код на новите приложения по подразбиране ще се публикува в отворения уеб ресурс Openirekia.

Освен баските на сайта ще публикуват кодовете си ведомствата на Андалусия, Каталония, Екстремадура и Галисия. Openirekia се поддържа от правителствения център за трансфер на технологии в състава на испанското министерство на финансите и държавното управление. Ресурсът ще бъде обединен и с Joinup – единния репозитар за отворени разработки на Европейския съюз.

Коментар