Смартфон приложение помага в здравните услуги

Приложение за смартфони обяснява как се използва Европейската здравноосигурителна карта. Софтуерът се лансира от Европейската комисия за сезона на летните отпуски, Олимпийските игри в Лондон и Европейското първенство по футбол.

 

Картата предоставя достъп до обществени здравни услуги в случай на заболяване или злополука по време на пътуване и временен престой в 31 европейски държави, съобщиха от Брюксел. Тя се издава безплатно от националните здравноосигурителни органи и гарантира достъп до спешно лечение при същите условия и цени (в някои страни — безплатно), както на гражданите на съответната страна.

Разликите в здравноосигурителните системи обаче могат да предизвикат затруднения в използването на картата в отделните държави и познаването на местните правила.

Полезният наръчник как да се използва картата в 27-те държави-членки на ЕС плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария вече е достъпен като приложение за смартфони на три платформи: iOS, Android и Windows 7 mobile.

Приложението включва обща информация за картата, телефонни номера при спешни случаи, информация за покритите от картата лечения и разходи, за процедурите за възстановяване на разходите, както и за това с кого трябва да се свържат пътуващите, ако загубят картата си. Достъпно е на 24 езика с възможност за превключване от един език на друг.

Европейската здравноосигурителна карта не може да бъде генерирана или изтеглена от приложението, а трябва да се получи от националните здравноосигурителни органи, уточняват от ЕК. Приложението за смартфони е достъпно за изтегляне безплатно от сайта на Европейската комисия.

Коментар