10 кратки правила за мобилна безопасност

Мобилните устройства крият сериозни рискове за сигурността на данните (снимка: Intel)

Мобилните устройства вече са неотменна част от ежедневието ни. В момента по света има повече от 4 милиарда мобилни телефона в употреба сред 7 милиарда души, както и милиони таблети. Тези устройства ни улесняват да поддържаме връзка, да правим снимки,  да пазаруваме, да слушаме музика. Голяма част от личната ни информация се съхранява на тях. Поради това те имат висока финансова и емоционална стойност.

Същевременно мобилните устройства крият сериозни рискове за сигурността на данните. Компанията McAfee – един он водещите доставчици на решения за сигурност – дава 10 правила за мобилна безопасност:

1. Заключвайте мобилното си устройство с ПИН код или парола

По този начин може да предотвратите неоторизиран достъп. Конфигурирайте устройството си да се самозаключва след определен период от време.

2. Инсталирайте приложения само от проверени източници

Пазарувайте от сайтове за приложения с добра репутация. Преди да изтеглите избраното приложение, разгледайте приложението и проверете кой го е публикувал. Проверявайте потребителските ревюта и рейтинги и четете политиките за конфиденциалност.  Проверявайте личните данни, които достъпва приложението и дали споделя информацията с трети страни.

3. Архивирайте данните си

Това е сравнително лесна задача за повечето смартфони и таблети.  Така информацията може да бъде възстановена много бързо.

4. Поддържайте системата актуализирана

Изтегляйте всички необходими софтуерни актуализации за операционната система на мобилното устройство. Така ще имате последните актуализации на сигурността и мобилното устройство ще е оптимално защитено.

5. Не прониквайте в собственото си устройство

Хакването и подправянето на устройство с цел да се заобиколят известни ограничения може да намали значително сигурността. Възможно е да се отворят дупки в сигурността и да се отслабят вградените защити.

6. При употреба на онлайн банкиране и сайтове за пазаруване винаги излизайте от системите

Излизайте сами от системите, вместо просто да затворите браузъра. Ако вашият мобилен телефон е загубен или откраднат, някой може да влезе в акаунтите ви. Никога не запаметявайте потребителските си имена и паролите си на мобилните браузъри или приложения. Не използвайте онлайн банкиране и сайтове за пазаруване от безжични публични мрежи – никога не знаете, кой може да ви шпионира.

7. Изключвайте безжичната мрежа и „блутутът”, когато не ги ползвате

Хакерите могат лесно да достъпят личната информация, ако връзката не е подсигурена. Когато сте далеч от дома, по-добре използвайте 3G и 4G мрежата, тъй като повечето мобилни оператори кодират трафика.

8. Избягвайте да споделяте личната си информация чрез текстови съобщения и имейли

Ако получите информация, която изглежда от вашата банка или друга легитимна институция, никога не отговаряйте с личната си информация –  по-добре се свържете директно.

9. Никога не натискайте линкове и не отваряйте прикачени файлове от нежелани текстови съобщения и имейли

Не забравяйте да спазвате съветите за интернет безопасност. Най-добре изтрийте всички нежелани съобщения.

10. Инсталирайте защитен софтуер за мобилни устройства

Подсигурете се с мобилна антивирусна защита и поддържайте всички последни актуализации.


Статията е подготвена със съдействието на Компютър 200 България – официален дистрибутор на McAfee за България и Македония. 

Коментар