20% са закоравелите работохолици у нас

Сред упоритите професионалисти, които не могат да се откъснат от работата си и по време на отпуск, има една малка група “закоравели” работохолици. 20% ще работят повече от три часа на ден през ваканцията, пренебрегвайки близките в името на професионалните задължения, установи проучване на Регус.

Две пети (46%) от бизнес хората в България няма да почиват пълноценно през тази лятна ваканция, а ще се опитват да отделят поне три часа за работа всеки ден. Деловите хора не само взимат твърде много работа със себе си за през ваканцията, но и немалко от тях ще останат “залепени” за своя смартфон или нетбук, като 54% заявяват, че ще работят по леко облекчен “бизнес график” дори и от плажния шезлонг.

Ползването на отпуск е важно не само за почивка и за заздравяване на връзките, но то може да се окаже и съществената разлика между служителя в добро здраве и този, който е на прага на изтощението. Проучванията отчитат, че стресираното съзнание е идеалната почва за натрупване на нездравословно безпокойство, поради което за професионалистите е важно да могат да се откъснат от офиса и да се отпуснат истински поне веднъж в годината, съветват от Регус.

Технологичните нововъведения направиха възможно работещите да са винаги във връзка и лесно да се поддават на изкушението да проверяват имейлите си и да се отдават на дейности, свързани с тях. С всички тези смартфони, нетбууци и интернет връзки навсякъде вече е наистина много трудно да се “изключи”, но откъсването от работа и отделянето на време за отдих със семейството и с приятелите си остава жизнено важно за доброто здравословно състояние”, коментира Гари Гъртлър – говорител на компанията.

Ако искат служителите им да бъдат удовлетворени, здрави и продуктивни, бизнес организациите трябва спешно да преразгледат начините за подобряване на ефективността и продуктивността, за да предотвратят прехвърлянето на работа в личното свободно време на персонала.

Чрез въвеждане на повече гъвкавост и възможности за работа от вкъщи, както и чрез намаляване на времето за ежедневно пътуване до работата и обратно, бизнесът може да стане по-ефективен, като остави служителите да се откъснат напълно от работата си, докато са във ваканция, препоръчва Регус.

Коментар