Анализатор вижда края на Facebook

Прогнозите за бъдещето на Facebook стават все по-мрачни. Някои очакват дори летален изход за най-голямата социална мрежа в света.

 

Ерик Джексън, основател на инвестиционния фонд Ironfire Capital, прогнозира в интервю за CNBC, че след 5 до 8 години Facebook ще прекрати своето съществуване. По неговите думи, проектът на Марк Зукърбърг ще последва съдбата на Yahoo – някогашния лидер в интернет.

"Да, Yahoo все още е печеливша, за нея работят 13 хиляди души, но това е само една десета част от това, което беше [Yahoo] в пика на развитието си през 2000 г. Фактически, Yahoo изчезна”, коментира Ерик Джексън.

В момента има три поколения интернет компании, разсъждава Джексън. Уеб порталът Yahoo е ярък представител на първото поколение. На негово място дойдоха социалните мрежи, подобни на Facebook. Сега идва ред на компании от трето поколение, ориентирани към мобилния сегмент.

Според Джексън, един от основните проблеми на Facebook е фактът, че социалната мрежа не може да извлече финансова изгода от своята огромна аудитория в мобилния сегмент.

Други анализатори, сред които Патрик Мурхед от Moor Insights and Strategy, не споделят крайно мрачната прогноза на своя колега. Но и Мурхед е съгласен, че предстоят трудни времена за Facebook.

Разбира се, Facebook няма да изчезне след пет години, но социалната мрежа не може да очаква бурния ръст от последните години, коментира Мурхед.

На 17 май Facebook излезе на борсата със завишена оценка от 104 милиарда долара. Отгогава досега акциите на социалната мрежа поевтиняха от 38 на 26 долара, а недоволни инвеститори вече съдят Марк Зукърбърг за укрита информация относно способността на Facebook да привлича приходи от реклама.

по темата: „Анализатор вижда края на Facebook”

добавете коментар...

  1. tchotcho

    Стила на разсъждения на пишман анализатора е много правилен.В световен мащаб ръста на мобилните устройства е страхотен и бизнес моделите трябва да са насочени именно към добавена стойност от всичко ,което намирисва на смартфон.Колкото до ФБ,това си е балон ,поне засега.

  2. анонимно

    Да ви имам мнението на пишман анализаторите. Имаше и такива които обявяваха, че акциите на Fecebook ще поскъпнат с около 30% веднага след пускането им на борсата (не си спомням дали статията я четох тук, но вече не я откривам).

Коментар