Светът ще запомни Бил Гейтс, а не Стив Джобс

След 50 години ще има статуи на Бил Гейтс в Третия свят, а хората ще се питат “кой е Стив Джобс?”, твърди известният писател Малкълм Гладуел.

Това не значи, че Гейтс е съвършен. Напротив, той е “най-жестокият от всички капиталисти”, докато ръководи Microsoft. Разбира се, Гладуел мисли, че това е нещо хубаво, нещо важно.

Големите бизнесмени трябва да са аморални, готови да направят това, което е най-добре за бизнеса, като оставят настрана личните угризения и светски разправии, заяви писателят на дискусия в Торонто за предприемачеството и баланса между морал и бизнес.

Гладуел казва, че след 50 години никой няма да си спомня Стив Джобс, или дори Microsoft. Това, което хората ще помнят, е Бил Гейтс, не като бизнесмен, а като герой.

Гейтс е най-жестокият капиталист, но една сутрин се събужда и просто казва “достатъчно”. Той взе парите си и ги сложи на масата.

„Аз твърдо вярвам, че след 50 години, считано от сега, той ще бъде запомнен за благотворителната си работа, никой няма дори да си спомня какво е Microsoft”, казва Гладуел.

И от най-големите предприемачи от тази епоха хората ще са забравили Стив Джобс, твърди писателят. Неговата кариера, според Гладуел, е пример за това защо обикновено не е най-добре да си пръв.

Остава въпросът обаче справедливо ли е да бъде критикуван Джобс за това, че не е толкова благотворителен, колкото Гейтс, след като животът му приключи трагично толкова рано?

Коментари по темата: „Светът ще запомни Бил Гейтс, а не Стив Джобс”

добавете коментар...

  1. хмх

    Бат Илия: АЗ е писал, че е запознат с инвестициите на Гейтс. А именно Монсанто и контрол на популацията.

    Нали не мислиш, че фашисти като Гейтс ще си признават на собствения сайт, че работят срещу човечеството?

    мхм: Колкото и да се напъваш, лъжите на MS помиярите вече не минават. Джобс е направил изключително много за ИТ. Гейтс и всичкото MS помияри взети заедно могат да се похвалят само с кражби, анти-монополни практики, нелоялна конкуренция, разпространяване на лъжи срещу абсолютно всичките си конкуренти, грубо и безнаказано лъгане на клиентите си. В един момент даже стигат до заплахи за съдебно преследване срещу фирми, които са им клиенти, само защото те са преценили, че броят закупени лицензи не се връзва (примерно за 100 компютъра има 100 Windows лиценза, и само 20 Office лиценза, което не е логично – всички работят на MS Office).

    Благодарение на MS и лично на Гейтс, ИТ доскоро беше като Европа в средновековието – църква, инквизиция. Само една вяра.

    Около 2005-2007 започна ренесанс, и хората видяха, че ИТ не се върти около MS, и последните не са центърът на галактиката. Напротив, видя се, че са клоаката, изоставащи технологично и некомпетентни до безобразие.

  2. мхм

    Много ясно, че ще запомнят Гейтс а не Джобс, Джобс не е направил нищо съществено!

  3. Jobs

    Кой беше тоя Гейтс, че не се сещам…

  4. Бат Илия

    АЗ – ей много пък си лют. Чак пък Хитлер, туркемада. Влез малко на сайта на Гейтс и виж а какво точно се занимава.

  5. А З

    Виждам, че историята на PC-то е доста размита, въпреки че е доста добре документирана.
    Возняк и Джобс започват заедно, Возняк сам се отказва да се занимава с управление в компанията, държи да си остане инжинер.
    За графичния интерфейс: Xerox искат да купят акции от Apple, която все още не е била на борсата. Джобс се съгласява, като в замяна иска пълен достъп до Xerox PARC и всичките им разработки. Така получава достъп до графичния интерфейс като идея.
    Самите Xerox PARC пускат компютър с този графичен интерфейс, но нямат успех. Джобс от своя страна развива идеята (концепцията за графичен интерфейс), като Apple постигат и приличен успех.
    Самите Xerox си връщат парите х16 една година след като са купили акциите от Apple, когато компанията излиза на борсата. С други думи, може да се каже, че Apple са си платили графичния интерфейс.

    DOS няма абсолютно нищо общо с Apple, купен е от Били Гейтс за прилична сума пари от аспирант, като DOS е неговата дипломна работа.

    Относно MS и графичния интерфейс: Apple сключват договор с MS да направят офис пакет за Apple, т.е. наемат ги. MS се възползват от пропуски в договорите, и започват да копират графичния интерфейс (вместо да пишат продукта, за който са наети). С други думи, крадат го.

    Ако се зачетете в историята на много компании, ще видите, че MS са докарали до фалит множество компании с много и добри продукти. Принципът е бил прост – или пишеш софтуер само за MS платформата, или с всевъзможни трикове те довеждат до фалит (говорим за нелоялни бизнес практики, не за конкуренция). Част от тези практики е директната кражба на интелектуална собственост.

    Всички говорят как патентната системата е счупена, как всеки патентова всичко, но не си дават сметка защо става така. Е, причината е, че в началото никой не се е защитавал. Това дава възможност на MS да крадат (вместо те сами да разработват). По този начин, с малки инвестиции стават най-големите (около 2000-та година). Нормално е в момента всеки да иска да се защити.
    В този ред на мисли, срещу MS има две много големи дела от 1997 и 1999 мисля, които се решават извънсъдебно, като MS плащат по близо 1 милиард долара на ищците.

    С други думи, заради MS софтуерната индустрия е мноооого назад. И като патентно право, и като развитие.

    Сега Били се прави на благотворителен. Лошото е, че инвестира в проекти и компании с подозрително реноме. Пример е Monsanto – производител на генно модифицирани семена за всякакви култури. Твърденията са, че освен да правят културите по-издръжливи, добавят гени, които вредят на човешкия организъм с цел – контролиране на популацията. До колко това е вярно, аз като не-специалист не мога да кажа. Това, което съм чувал също е, че в ресторанти, кафенета и прочее, които са в сградите на Monsantо, са забранени всякакви продукти направени на базата на генно модифицирани култури/храни. С други думи, излиза, че е компания, която забранява на служителите си да ползват собствените им продукти. Като потърсите по темата с ваксините (в които Били инвестира интензивно), ще видите, че и там нещата сериозно намирисват.

    С други думи, и Хитлер, и Торкмевада пасти да ядат.

  6. linux-bg

    Бил Гейтс , Стив Джобс ПУ ПУ, отивам в linux-bg да поплюя, че там никой не пише.

  7. Бат Илия

    Кироне знам какво си гледал, но това което са казали е пълна глупост. Нито Стив Джобс заимствал нещо от Стийв Возняк, нито Бил Гейтс пък е взел операционната система от своя състудент Пол Алън. Стив Джобс започва заедно със Стийв Возняк във този гараж. просто във времето Стив Джобс се показва като по добър във продажбите и оформянето на идеи за нови продукти, докато Стийв Возняк се задържа повече на хардуера. като и двамата впоследствие си наемат софтуерни специалсити да им напишат основната ДОС за първите им компютри. Малко по-късно Джобс ще вложат около 300 милиона в Ксерокс срещу което получава право да погледне една тяхна разработка, което се оказва графичен интерфеис и възможност на потребитела да клила с мишка вместо да пише команди на чрен екран и да гледа по 15 пъти да не е направил грешка в правописа. Епъл копират тази тази идея, като после пък Бил Гейтс я копира от тях като покривка за тяхната ДОС и така се появява ДОС Шел и впоследствие Уиндоус 3.11 . Бил Гейтс също започва заедно с Пол Алън и просто взема по активна позиция и затова е по известен. Голямият им късмет е, че Ай Би Ем сключват договор с тях за разработка на операционна система, тъй като те вече имат някаква преднина. Те отиват и купуват една операционна систем от друга фирма и просто я доусъвършенстат. Като Бил Гейтс изхитря Ай Би Ем в договора и оставя клауза позволяваща им права върху разработката и права за продажба. Просто Ай Би Ем са решили, че си имат работа с някакви келеши и не го разгледали подробно. Сритват си конете но Бил Гейтс си взима и парите и оерацинонната система

  8. Kiro

    Ако бяхте гледали поне филма за изторията на двамата, щяхте да знаете, че софтуера който произвеждат е взаимстван от техните съдружници по проект. За Стив Джобс той е взаимствал от Стийв Возняк в един гараж, използван за лаборатория. Стив Джобс просто е искал да стане мениджърът на най-голямата компания в света (това го пише и в мемоарите му). Бил Гейтс пък е взел операционната система от своя състудент Пол Алън.
    И накрая какъв извод можем да си направим, че не разработчиците или тези които дават истинските идеи стават изветсни и са на върха на компаниите, а мениджърите – капиталисти, дето искат да печелят на чужд гръб!

  9. Бат Илия

    Ами че човека си рекламира някоя скоро излизаща книга и е решил това да му е бомбастичната фраза за да влезе в новините. Добре се справя, очевидно е, само дето аз не бих я и погледнал след като вече съм чул тези глупости.

  10. MNSP

    Бил Гейтс просто се справя – и като капиталист и като благотворител. Това е обективната истина

  11. Banjo

    Великите злодеи като Хитлер и Бил Гейтс ще се помнят и знаят от всички. Колкото по-голямо зло е направено толкова по-голяма е вероятността да бъде запомнено от всички.

  12. Наблюдател

    Светът помни и Торквемада…

  13. ники

    След 50 г толкова ще е западнал третия свят и не само той, че хората няма да могат да четат, а като не могат да четат простотиите на различни видове "автори" нема да знаят колко е велик Бил Гейтс и колко добрини им е сторил като ги е ваксинирал със съмнителни ваксини. Майкрософт е на път да стане най големия патентен трол, заедно с Ябълката, което няма да доведе до нищо добро. АКТА много им помага по въпроса да станат най големите собственици на интелектуални права. Скоро ще трябва да плащаш за това че знаеш колко е 2х2 и то на микрософт или на ябълката. И тогава нема да ти е до издигане на паметници а до оцеляване.

Коментар