Учащи се състезаваха с иновативни приложения

Два отбора от България ще представят страната ни на европейските състезания за най-добри кампании за ученици и студенти, съответно в Букурещ и Скопие. Отборът No Excuses от МГ „Д-р Петър Берон”, гр. Варна, и студентите от Olive Mobile от Софийски университет „Св. Климент Охридски” спечелиха призовете в двете категории в националната надпревара, организирана от Джуниър Ачийвмънт.

Prep4school – печелившият проект на ученическия отбор – представлява онлайн училищен органайзер, който ще допринесе за по-добра информираност и организираност на учениците и ще насърчи включването им в различни извънкласни събития.

Органайзерът е разработен като уебсайт с възможност за публикуване на информация за учебния материал, контролни, извънкласни дейности, обществени  и културни събития, спортни мероприятия, дейности на различни неправителствени организации. Приложението включва и електронен дневник, в който да се публикуват оценките на учениците, както и  отсъствията им.

Идеята на студентите от Olive Mobile е да разработят “What to Eat” – мобилно приложение, което цели да олекоти всекидневието на младите хора със забързан начин на живот, като ги улесни в избора им и приготвянето на качествена храна.

Приложението е пригодено за смартфон и предлага възможности като търсене по няколко хранителни продукта, запазване на любими рецепти, собствен списък за пазаруване, таймери при готвене и социални интеракции с другите готвещи хора по света.

С помощта на приложението всеки притежател на смартфон ще може лесно и удобно да намери рецепта, подходяща за неговите умения и вкусове.

Тази година общо 45 ученически и 27 студентски компании от страната се състезаваха за призовете. Участниците основават своя учебна фирма по модел на дружество с ограничена отговорност като набират дялове помежду си. Следвайки модела на „учене чрез практика”, екипът генерира бизнес идея, организира работата във функционални отдели, провежда маркетингово проучване, разработва прототип на продукт/услуга, подготвя бизнес план и осъществява продажби.

Независимо жури, съставено от представители на бизнеса, неправителствени организации и държавните институции, с отношение по темата за предприемачеството сред младите хора, оцени представянето на екипите и излъчи победителите.

Коментар