Сеул засече кибер атака от Северна Корея

Спец службите на Сеул засякоха кибер атака, за която се предполага, че идва от Северна Корея и е организирана от главното разузнавателно управление.

На потребителите в Южна Корея били предлагани игри със зловреден код, твърди местното издание JoongAng Daily, позовавайки се на анонимен източник от службите.

През септември 2009 година южнокорейски бизнесмен пътувал в североизточен Китай и Пхенян, където водил разговори с агенти на държавни търговски компании от Северна Корея за разработка на игра, която да се продава на пазара в неговата страна. Предприемачът поръчал десетки програми на стойност няколко хиляди долара, тъй като в Южна Корея създаването на подобни програми било три пъти по-скъпо.

Придобитият софтуер бил продаден на компания оператор на онлайн игри. Когато хората пускали тези приложения, се активирал вирус, който зомбира компютрите им, т.е. превръща ги в част от ботнет. Организаторът на кибер атаката може да превърне лесно зомбираните РС в участници в DDoS-атака срещу всеки уеб сайт.

Въпреки че нивото на развитие на високите технологии в Северна Корея е ниско, страната извършва диверсии в тази сфера, причинявайки неудобства на съседите си. Разкритата акция е вторият голям конфликт между двете страни в технологичната област.

Преди една година в граничните райони на КНДР бяха заглушени радиовръзките в обхвата на спътниковата навигационна система GPS. Това разстрои оборудването на Южна Корея, като дори се наблюдаваха проблеми с навигацията на пътнически самолети.

Коментари по темата: „Сеул засече кибер атака от Северна Корея”

добавете коментар...

  1. Анонимен

    Хаха … тези имат заделен range от 16 IP-та за цялата държава :). Какви атаки правят.

Коментар