Хакер продавал достъп до суперкомпютри

24-годишен американски хакер се опитал да продаде достъп до два суперкомпютъра на правителството за сумата от 50 хиляди долара. За негов лош късмет обаче ФБР го арестувало.


Суперкомпютърът NERSC крие "бекдор", създаден от хакера
 

Двата компютъра принадлежат на Националния научно-изчислителен център по енергийни изследвания на САЩ (NERSC), като през 2010 г. единият е бил в Топ 5 на най-мощните суперкомпюнри в света.

ФБР заловило хакера чрез свой агент, който се представял за купувач и осъществил контакт с групировката Underground Intelligence Agency още през април миналата година. В крайна сметка били задържани Андрю Джеймс Милър и негов съучастник с псевдоним Intel.

Според американските власти, Милър проникнал в системите за сигурност на два супекомпютъра NERSC и инсталирал в тях бекдор. Самият хакер признава, че той е неговият партньор са имали достъп до половината от 500-те най-мощни суперкомпютъра, а за няколко от тях дори са имали root права.

За да не буди съмнение, ФБР платило авансово на Милър хиляда долара през Western Union за секретните данни, а по-късно го заловило. Срещу хакера е повдигнато обвинение и ако вината му се докаже, го грози 30 години затвор.

Коментар