Над половината служители ползват собствени РС

53% от служителите на компаниите използват собствени компютри на работните си места. Това е с 5% повече спрямо миналата година, сочи проучване на Forrester Research сред малки ИТ компании (20 души персонал) в 17 страни.

 

Тенденцията BYOC (собствен компютър в работата) e отчетлива в последните години особено сред топ мениджърите – 77% от тях използват собствени компютри, а 45% – собствен софтуер. Forrester прогнозира, че в следващите три години ползването на собствени компютри от служителите ще стане норма в повечето компании. Нещо повече, компаниите ще искат от своите служители сами да си осигурят техниката.

Същевременно, сигурността ще става все по-актуален проблем, като се има предвид, че някои служители не отделят достатъчно внимание на защитата от вируси и други заплахи за своите компютри. Това ще наложи въвеждане на строги правила в сферата на сигурността.

В предишно свое проучване Forrester изследва разходите на служителите за информационни технологии в работата им. Резултатите сочат, че средностатистическият служител харчи по 1200 долара годишно за хардуер и софтуер за работата си.

Разходите на топ мениджърите за ИТ пък възлизат на 4000 долара средно на година. Близо три четвърти от служителите заявяват, че сами са си купили ноутбук за работа.

Коментар