ICANN допусна изтичане на данни

Интернет регулаторът ICANN допусна изтичане на данни заедно с обявяване на списъка със заявки за нови домейни от топ ниво по-рано тази седмица, признаха от международната организация.

Освен имената на заявителите били публикувани фирмени и дори домашни адреси, вкл. електронни, и други контактни данни. По тази причина достъпът до списъка със заявки за домейни от топ ниво беше закрит от ICANN.

Публикуване на подобна информация противоречи на основния регламентиращ документ – ръководството на заявителя за нов домейн от топ ниво, където е указано, че контактните данни на кандидатите не трябва да се разкриват публично. Това беше недоглеждане и файловете вече не да достъпни в интернет, заявиха от ICANN.

Някои от заявителите вече съобщават за нежелани последствия от изтичането на техни данни. Така например, те вече са станали обект на спам атаки, позвънявания от мениджъри по продажби, покани за пресконференции и предлагане на услуги.

Подобно изтичане на данни крие рискове и за заявителите на спорни домейни, имената на които са свързани с религиозни и други убеждения.

ICANN за втори път допуска подобен гаф. Неотдавна от организацията изтече информация, свързана със системата за подаване на заявки за нови домейни.

Коментар