Blu-ray става излишен след 4 години

Видео плейърите Blu-Ray ще остареят морално след четири години, прогнозира производителят на битова електроника Roku. Търсенето на подобни устройства ще спре през 2016 г., смята шефът на компанията Антъни Ууд, цитиран от TG Daly.

Очевидно е, че светът се движи към неограничен широколентов достъп до интернет и господство на поточното медийно съдържание. Цифровата дистрибуция на информация не дава шанс на физическите носители да запазят дори и малък дял от пазара.

Историята ни дава няколко подобни примера – компактдисковете изместиха аудиокасетите, а по-късно отстъпиха на DVD дисковете. Този формат все още се задържа, като и в момента много хора го предпочитат пред Blu-Ray, по ценови съображения.

Blu-Ray обаче се появи съвсем не навреме на пазара, като влезе във война с HD DVD, спечели я с неголеми загуби, но пък бе атакуван от друг новопоявил се конкурент – това бе цифровият начин за предаване на информация.

Основното предназначение на BD дисковете е да съхраняват филми с много високо качество. По-рядко на BD се записват обемисти игри. За всичко останало се използват DVD или твърди дискове.

Видеоуслугите също играят важна роля в унищожаването на Blu-Ray. Популярни услуги като YouTube отдавна доставят видео във висока резолюция Full HD, а проекти като Hulu и Netflix предлагат на клиентите ТВ сериали, видеофилми и друго съдържание с високо качество.

Поточното видео може да се гледа на различни интернет устройства, вкл. таблети, смартфони, дори и на геймърски конзоли. Ето защо анализаторите не виждат бъдеще за Blu-Ray.

Коментари по темата: „Blu-ray става излишен след 4 години”

добавете коментар...

  1. Димитър

    Че той някога бил ли е нужен

Коментар